Index Vakbarát Hírportál

A japán holdprogramhoz fejleszt holdjárót a Toyota

2019. március 6., szerda 21:20

Eléggé felpörgött az utóbbi időben a japánok űrprogramja: éppen kedden érkezett videó az aszteroidán landoló Hajabusza-2 űrszondáról, szerdán pedig kiderült, a Toyota holdjárót fejleszt a Japán Űrügynökség holdprogramjához – írja a phys.org.

A közreműködést az ügynökség szóvivője jelentette be, egyéb részleteket azonban csak jövő kedden közölnek majd a projektről. Az autógyártó cég emellett sajtóhírek szerint egy új, a Hold felszínén alkalmazható mozgási technológiát is fejleszt majd, de többet egyelőre erről sem lehet tudni.

A Toyota egyébként nem először folyik bele az űrkutatásba, 2013-ban már kifejlesztettek egy Kirobo nevű beszélő robotot, amit aztán fel is küldtek a Nemzetközi Űrállomásra. A robot aztán a japán asztronauta, Koichi Wakaka legjobb haverja lett, a sikeren felbuzdulva pedig a cég kifejlesztette a Kirobo gyerekpótléknak szánt kistesóját, a Kirobo Minit.

A küldetés egyébként illeszkedik a mostani trendekbe, a világ ugyanis ötven évvel a holdra szállás után ismét elkezdett érdeklődni az égitest iránt. Eddig az Egyesült Államok mellett csak az oroszok és a kínaiak juttattak űrhajót a Holdra, februárban indított űrszondájával pedig Izrael is csatlakozhat hozzájuk. Japánnak is hasonló tervei vannak, ők 2017-ben jelentették be, hogy 2030-ra embert küldenének a Holdra.

(Borítókép: Telihold Glastonburyben 2016-ban. Fotó: Matt Cardy / Getty Images) 

Rovatok