Index Vakbarát Hírportál

Máris csúszásban van az első 5G hálózat

2019. március 7., csütörtök 14:26

Dél-Korea azt ígérte, hogy a világon elsőként még 2019 első negyedévében bemutatják az országos lefedettségű 5G hálózatukat. Most, hogy itt a március, a kormányzat bejelentette, hogy ezt egészen biztosan nem tudják tartani. 

Dél-Korea példája is jól mutatja, mennyire új a technológia, és érzékeny téma az 5G hálózatok elterjedése a lakosság körében. Bár március elején még az összes helyi szolgáltató, az SK Telecom, KT, és az LG Uplus is azt közölte, hogy készen állnak a starta, most egyértelművé vált, hogy csúszás várható. 

A pontos okokat nem ismertették a sajtótájékoztatón, de a szakértők arra gyanakodnak, hogy az egyik kézenfekvő ok az lehet, hogy nincsenek elérhető készülékek, ugyanis a Samsung S10 5G változatára és az LG V50 5G verziójára is várni kell még.  Másrészt túl drágának bizonyultak az előfizetések. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ez számszerűsítve mit jelent, de az egészen biztos, hogy a kormány visszadobta az SK Telecom árlistáját. Az indoklás szerint az korlátozta volna a fogyasztók szabad választási jogát, továbbá drágának találták, kiemelve azt, hogy az egészet úgy találták ki, hogy csak a hatalmas mennyiségű adatot használóknak lenne megfelelő, a többi felhasználónak viszont teljesen alkalmatlan.

Máshol sem jobb a helyzet

A legtöbb szolgáltató már egy jó ideje az 5G bevezetésén pörög, a barcelonai Mobile World Congress is szinte csak az új technológiáról szólt, ugyanakkor a nagy szolgáltatók nem igazán mernek konkrétumot mondani arra vonatkozóan, hogy mikor lesznek a lakosság számára is használható 5G hálózatok. Az Amerikai Egyesült Államok nagy szolgáltatói közül nagyjából mind azt mondja, hogy idén néhány városban már elérhető lehet, de szélesebb körben majd csak 2020-tól lehet 5G-t használni. 

Az 5G elterjedését többen is aggályosnak tartják, az már kiderült, hogy nincs hatással az emberek egészségére, és az is, hogy elég súlyos biztonsági hibákat találtak a hálózatban. Úgy tűnik, hogy a magyaroknak még nem kell aggódniuk azon, hogy beszerezzék az első 5G képes telefonokat,  első körben Európában inkább az ipari felhasználásra fókuszálnak majd, és szépen fokozatosan lesz elérhető.

Rovatok