Index Vakbarát Hírportál

Németország nem tiltja ki a Huaweit

2019. március 11., hétfő 14:23

Hiába az amerikai nyomás, a tavaly decemberben kirobbant botrány ellenére sem tiltják ki Németországból a Huaweit, de a német szabályozó szervezet a kormány támogatásával az összes mobilszolgáltatóra vonatkozóan szigorítja a szabályozásait – írja a techradar.com.

Az elmúlt időszakban többször felmerült, hogy a németek nemzetbiztonsági okokból fontolgatják a kínai cég kitiltását, ami azért is logikus lett volna, mert az USA az elmúlt időszakban már jelezte is, hogy a Huawei több más kínai távközlési cég mellett veszélyt jelent a partnereire.

A német kormány ugyanakkor most kijelentette, nem akarják kitiltani a céget, a német kommunikációs szabályozó szerv, a Bundesnetzagentur (BNetzA) pedig ezzel összhangban bejelentett egy új tervezetet, melynek értelmében a Huawei mellett az összes többi gyártó termékeit is szigorúbban szabályoznák.

Ez alapján a jövőben az összes német szolgáltatónál csak akkor kerülhetne forgalomba telefon, ha azt előtte letesztelte a kiberbiztonsági ügynökség, a szolgáltatóknak pedig folyamatosan figyelnie kéne, hogy észlelnek-e furcsaságokat a hálózatukon. Emellett azt is előírnák, hogy minden szolgáltatónak több beszerzőtől kelljen berendelnie a telefonokat, és az elavult eszközöket is lecseréltetnék, hogy minimalizálják egy esetleges biztonsági rés kihasználásának lehetőségét.

Rendszeresen változtatunk a biztonsági előírásainkon attól függően, hogy milyen a jelenlegi helyzet, és milyen fejlesztésekkel számolunk. Ezek minden szolgáltatóra ugyanúgy vonatkoznak, függetlenül a technológiától amit használnak, vagyis nem fogjuk az 5G-t külön szabályozni.

– mondta Jochen Homann, a BnetzA elnöke.

Ez utóbbi egyébként jó hír a Huawei számára, ugyanis amellett, hogy az amerikai piacról szinte teljesen kiszorultak, az ausztrál 5G-ből is kimaradtak, Új-Zélandon pedig a Spark zárta ki a technológiából a céget. Az ügyben a briteknél is hamarosan döntés születik majd, de ott valószínűleg szintén csak szabályozásra lehet majd számítani, tiltás nem várható.

Rovatok