Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétmilliárd hirdetést távolított el tavaly a Google

2019. március 14., csütörtök 09:42

Több mint kétmilliárd hirdetést szedett le tavaly a Google összesen másfél millió alkalmazásból és 28 millió oldalról, többnyire mert azok félrevezetőek voltak, a cég pedig emiatt bejelentette, hogy új irányelvekkel fogja segíteni a hirdetőket, hogy kevesebb tiltott reklámot tegyenek közzé – írja a Techcrunch.

A Google-nek óriási bizniszt jelentenek a hirdetések, az előző negyedévben 32 milliárd dolláros bevételük volt csak ebből, de az algoritmusok gyakran nem tudják kiszűrni a nem megfelelő hirdetéseket, egyes oldalak pedig álhírek terjesztésére használják a cég hirdetési hálózatát.

A tavalyi évben ugyanakkor csaknem egymilliárddal volt kevesebb a kigyomlált hirdetések száma, ami a verseny mellett valószínűleg annak is köszönhető, hogy a Google algoritmusai eredményesebben szűrik ki a szabályozni kívánt tartalmakat.

Az egyértelmű, hogy erre szüksége is van a cégnek: a nemrég a YouTube-on kirobbant pedofilbotrány miatt például több óriáscég is beszüntette a hirdetést a platformon, ez pedig megmutatta, hogy bőven van még tennie ezen a téren a cégnek.

Az is kiderült, hogy a Facebook mellett a Google is felvette a harcot az álhírekkel szemben, a fókuszban pedig elsősorban a demokratikus folyamatokat manipuláló reklámok álltak. Ez azért különösen fontos, mert ha nem irtják aktívan a megkérdőjelezhető politikai tartalmú hirdetéseket, akkor jó eséllyel szigorúbb szabályozásokkal kell majd szembenézniük. A cég tavaly 143 ezer választási reklámot azonosított Amerikában, és arról is elkezdett adatokat közölni, hogy ki áll ezek mögött, idén pedig Európában és Indiában is hasonló intézkedés várható.

A Google emellett egy új eszközt is bejelentett a hirdetők megsegítésére: gépi tanulást használó szoftverrel ellenőriznék a rendszerbe bekerülő hirdetéseket, hogy megállapítsák, hogy sértik-e az irányelveket, az egyes reklámok helyett pedig ezentúl a hirdető teljes felhasználói profilját ellenőrizni fogják majd.

Rovatok