Index Vakbarát Hírportál

Látványos képeket küldött a Marsról az orosz-európai űrszonda

2019. március 14., csütörtök 18:10

A Marsról készült felvételekkel mutatta meg kamerájának képességeit az ExoMars orosz-európai űrexpedíció Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondája, melyeken részletesen látható a bolygó felszíne, és a NASA InSight nevű Mars-szondája is feltűnik – írja honlapján az Európai Űrügynökség.

A képeket az űrszonda CaSSIS névre hallgató képalkotó rendszere készítette, az egyik felvételen pedig a NASA InSight szondája is szerepel, ami azt jelenti, hogy most először ismert fel leszállóegységet a Marson egy európai űrjármű. A kép egyébként március 2-án készült, akkor, mikor az InSight éppen a bolygó talajába fúrt egy érzékelőt.

Ez egyébként azért különösen érdekes, mert a TGO többek közt az InSight által összegyűjtött adatok Föld felé történő továbbításában is közreműködik. Emiatt egészen eddig nem fordíthatták a NASA járműve felé a kamerát, meg kellett várniuk, hogy az űrszonda elhaladjon fölötte.

A CaSSIS a jövőben is segíteni fogja majd az InSightot, többek közt azzal, hogy vizsgálja körülötte a Mars felszínét: ha a szonda szeizmométere jelez, könnyen lehet, hogy egy meteorit csapódott be a helyszínen, ennek megkeresésében pedig nagy segítséget nyújthat az űrszonda. Emellett egyébként azért is fontos lehet a kép, mert bizonyítja, hogy a Rosalind Franklinnek keresztelt európai marsjáróról is tudnak majd felvételeket készíteni.

Ezen a képen kívül több másik felvételt is küldött az űrszonda, amik rendkívül jó minőségűek, az ezeken kívül küldött digitális felszíni modellekkel pedig szintén meg vannak elégedve a kutatók. Håkan Svedhem, a projekt egyik tudósa elmondta, a mostani galéria remekül mutatja, hogy mekkora potenciál rejlik a TGO képalkotó rendszerében, amivel a jövőben képesek lesznek a felszínen zajló folyamatok vizsgálatára is.

Rovatok