Index Vakbarát Hírportál

Újabb gigabírságot kapott a Google az EU-tól, most 1,5 milliárd eurót kell befizetniük

2019. március 20., szerda 13:29

Újabb másfél milliárd eurós (466 milliárd forintos) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság. Az ítélet szerint az AdSense hirdetési platformjával az amerikai óriásvállalat megsértette az uniós versenyszabályokat.

A döntésről Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos számolt be: vizsgálataik szerint a Google visszaélt piaci fölényével, domináns helyzetével. A vállalat megsértette a trösztellenes szabályokat azzal, hogy számos korlátozó záradékot foglalt bele a különböző weboldalakkal megkötött szerződéseibe. A korlátozások megakadályozták a rivális cégek hirdetőinek megjelentetését.

Vestager azt hangsúlyozta, hogy

a Google bebetonozta dominanciáját a piacon, és versenyellenes szerződéses korlátozások használatával kivonta magát a versenynyomás alól.

„Ez a gyakorlat az EU előírásai értelmében illegális. Tíz éven keresztül megfosztotta a konkurenseket az érdemi verseny és az innováció lehetőségétől, valamint a fogyasztókat ezek előnyeitől” – szögezte le.

A Google messze a legerősebb szereplő az online keresőhirdetési és hirdetésközvetítési szolgáltatásokban, piaci részesedése meghaladja a 70 százalékot Európában. Az AdSense-ügy lényege, hogy a Google megkövetelte a keresője megjelenítését a harmadik felek oldalain, illetve később, amikor lazítottak a feltételeken, Google-hirdetések megjelenítését írták elő, és jogot formáltak a hirdetések ellenőrzésére. Ezek a feltételek már nem élnek, a Google 2016-ban a nyomás hatására kivezette őket.

Az uniós szabályok értelmében a trösztellenes bírság összege a cég éves árbevételének a 10 százalékát is elérheti, ami a Google anyavállalata, az Alphabet esetén akár 12 milliárd euró is lehetett volna. Az ügy tovább fokozhatja a feszültséget az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Washington korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket.

Az EP-választás közeledtével a látványos versenyjogi intézkedések újra megszaporodtak a Bizottságnál. Az EU korábban 2,4 milliárd eurós, majd rekordösszegű 4,3 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-re, amiért visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonok és tabletek esetében, illetve a keresőszolgáltatások piacán. A bírságok után ott a Google meghátrált: éppen most jelentették be, hogy a felhasználóknak ezentúl felkínálják a böngészőválasztás lehetőségét Androidon.

Rovatok