Index Vakbarát Hírportál

Részecskekilökődést észlelt a NASA a legveszélyesebbnek tartott kisbolygón

2019. március 21., csütörtök 16:19

Részecskekilökődést észlelt a Bennu kisbolygón az OSIRIS-REx. A NASA űrszondájának felvételei szerint a Bennu felszíne úgy néz ki, mint egy hordalékhalom. Sziklatöredékek borítják, közülük számos több mint egy méter átmérőjű. Az is látható, hogy a Bennu részecskéket lök ki az űrbe.

Ez tudományos karrierem egyik legnagyobb meglepetése

– mondta a projektet vezető Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem kutatója.

A kutatócsoport szerint egyes részecskék megkerülik az aszteroidát, mielőtt visszatérnének a felszínére. A sziklatöredékek megnehezítik a talajmintavételt. A szondának annyira kell megközelítenie az aszteroidát, hogy képes legyen felszippantani a mintákat. Eredetileg ehhez egy olyan, 50 méter átmérőjű helyet akartak találni, ahol nincsenek akadályok. Erről a tervről azonban a kutatók a köves talaj miatt lemondtak, és egy kisebb zónát kerestek.

Az összegyűjtött mintákkal egy kapszula a tervek szerint 2023-ban tér vissza a Földre.

A mélyfekete színű Bennunak több mint 150 évre van szüksége ahhoz, hogy a Föld közelébe kerüljön. Bár a becsapódási rizikó elenyésző, a NASA a legveszélyesebb jelenleg ismert aszteroidaként tartja számon.

Több mint két év és több mint 650 millió megtett kilométer után az OSIRIS-REx december elején érkezett meg a kisbolygóhoz. Az egymilliárd dolláros missziótól azt remélik a NASA tudósai, hogy sikerül több információt megtudni a Naprendszer kialakulásáról.

Rovatok