Index Vakbarát Hírportál

Egy zsarolóvírus PewDiePie-feliratkozást követel áldozataitól

2019. március 22., péntek 13:13

Lassan megszokottá válnak azok a zsarolóvírusok, amelyek gépünket megfertőzve titkosítják a legféltettebb fájljainkat (vagy az összeset), és csak akkor ígérik a titkosítás feloldását, ha a kiberbűnözőknek váltságdíjat utalunk át (persze valójában ez esetben sem feltétlenül számíthat az áldozat a rabul ejtett állományok visszaszolgáltatására).

Nehéz újat mutatni e téren, gondolhatnánk, hiszen e rosszindulatú programok egyet akarnak: pénzt. Most mégis sikerült egy újonnan feltűnt zsarolóvírusnak, hiszen annak fejlesztői – természetesen a pénz mellett – még azt is követelik, hogy

az áldozat iratkozzon fel PewDiePie Youtube-csatornájára.

Azoknak, akik eddig egy kő alatt éltek, esetleg a Youtube-videókat a tinik mániájának tartják, elmondjuk, hogy PewDiePie tisztességes polgári nevén Felix Kjellberg, svéd, és szereti magát a Youtube királyának nevezni. Ebben van igazság, ha a feliratkozói számát nézzük, amellyel ugyan jelenleg nem az abszolút csúcstartó, de azért a cikk írásának pillanatában 90 757 203 követő tekintélyes közönség. PewDiePie tisztelői szerint meg nem értett hős, nem annyira tisztelői szerint egy rasszista semmirekellő.

Emberünket rocksztárokat megszégyenítően elvakult rajongói tömeg veszi körül és kíséri mindenhova az online térben. Már korábban is kiderült, hogy vannak közöttük olyan figurák, akik idoljuk követői táborának gyarapítására nem tartják kielégítőnek a konvencionális módszereket (például szerencsétlen ismerőseink hírfalának telespamelését), hanem ennél hatékonyabbnak tartott eszközökhöz is hajlandók nyúlni. Néhány hónapja világszerte meghekkeltek egy csomó internetre kötött nyomtatót, és azokon a PewDiePie megsegítésére szólító nyílt leveleket nyomtattak ki.

Azért volt szüksége segítségre, mert éppen nem ő volt a legtöbb követővel rendelkező Youtuber.

Ez talán egyes helyeken még viccnek is jó volt, de a merevlemez tartalmát titkosító zsarolóvírus terjesztése viccnek már egy kicsit durva. Persze könnyen elképzelhető, hogy a Youtube-sztár követőinek valójában semmi közük az egészhez, és tőlük teljesen független bűnözők tartották jó heccnek a mellékes követelést, de ennek ellenkezője sem lepne meg senkit.

A Futurism cikke szerint egyébként ez a zsarolóvírus elméletben sem képes feloldani a titkosítást, mert a kódjában vétett hiba (vagy szándékosság) miatt

nem menti el a titkosítókulcsot, így azt nincs is mivel feloldani.

Rovatok