Index Vakbarát Hírportál

Az MTA elnöke már eggyel határozottabban mondja, hogy Palkovics László megzsarolta őket

2019. március 28., csütörtök 21:45 | aznap frissítve

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában vendégeskedett, ahol arra kérdésre, hogy lehet-e zsarolásnak nevezni azt, amit az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics László velük művelt azt mondta: „Lehet úgy is nevezni”.

Elmondta, hogy Palkovics a tárgyalások során elég kemény eszközökkel dolgozott, például azzal, hogy visszatartotta az intézmények finanszírozását.

A mostani kijelentése némiképp erősebb a korábbiaknál. Amikor az MTA volt elnöke szavaira reagálva kérdezték tőle nagyjából ugyanezt, akkor még csak azt mondta, hogy nem cáfolja, hogy lehet zsarolásnak is nevezni a dolgot.

Nagyon röviden összefoglalva a hónapokon át tartó izmozást az Akadémia és Palkovics között, hogy Palkovics elhitette az Akadémiával, hogy erővel is elveszi az intézeteiket, ezért inkább önként belementek.

Lovász továbbra is bízik benne, hogy valamilyen életképes megoldás születik majd az Akadémia ügyében, de tisztában van vele, hogy a jelenlegi helyzetben nagyon sok eszköz van a kormány és a minisztérium kezében arra, hogy azt kezdjen az Akadémiával, illetve az Akadémiának súlyt adó kutatóhálózattal, amit csak szeretne.

Kifejtette, hogy komoly idegi harcban állnak, de komoly támogatást kap ehhez az MTA kutatóitól, vezetőitől, apparátusától és a tagoktól is.

Rovatok