Index Vakbarát Hírportál

Láthatatlan faj a leggyilkosabb betolakodó

2019. március 29., péntek 14:26

A világ leghalálosabb betolakodó faja egy szabad szemmel láthatatlan élőlény, a kétéltűeket megtizedelő kitrid gomba, a gyilkos fő segédjei pedig a hobbiállattartók. Erre a megállapításra jutott a Science tudományos lapban közölt tanulmány, amelyben összesítették a pusztító gomba globális hatását, és megkeresték a világméretű járvány okait.

Egy tavalyi genetikai vizsgálat kiderítette, hogy a Batrachochytrium dendrobatidis nevű gyilkos gombafaj eredeti hazája a Koreai-félsziget volt, és a 20. században beindult nemzetközi állatkereskedelem juttatta el a világ minden tájára.

A kétéltűek vékony és nedves bőre ugyanolyan keratint tartalmaz, mint az emberek haja és körme, és a vízben megtalálható kitrid gombafaj ezt a fehérjét zabálja fel. A gomba megváltoztatja az állat testében az elektrolit egyensúlyát, ami kulcsfontosságú a testfunkciók szabályozásában, és ezáltal olyan elváltozásokat okoz, hogy a békák és a szalamandrák végül szívinfarktusban pusztulnak el. 

A kitrid már legalább az 1970-es évek óta szedi az áldozatait, de csak 1998-ban azonosították az állatok pusztulásáért felelős gombafajt. 2007-ben már azt is tudták, hogy a korábbi rejtélyes halálesetekért is ez a gomba felelt, és akkor úgy becsülték, hogy a fenyegetés kétszáz békafajt érint.

Az új tanulmányban már 501 érintett fajról beszélnek, amely az elmúlt ötven évben találkozott a kitriddel, és ezek közül 90-ről úgy tudják, hogy kipusztult. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a madárvilág legborzasztóbb gyilkosa, a házi macska csupán 430 faj létét fenyegeti, a betolakodó rágcsálók pedig 420 fajét.

Jó hír, hogy a kitrid az 1980-as években pusztított a legjobban, mára csökkent a hatása, ritkábbak a járványszerű pusztulások. A globális veszély azonban továbbra is fennáll, és a kétéltűek 39 százalékának csökken az egyedszáma a gomba miatt. Hogy véget érjen a pusztulás, ahhoz sokkal szigorúbban kell szabályozni az állatok nemzetközi kereskedelmét. Bármilyen jól is mutat egy különleges béka a terráriumban, az élővilág kipusztításban segédkezni elég rossz hobbi.

(Popular Science)

Rovatok