Index Vakbarát Hírportál

Az Amazonnál dolgozni nem leányálom

2019. április 2., kedd 14:42 | aznap frissítve

Hiába Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa a világ leggazdagabb embere 149 milliárd dolláros vagyonával, ez nem jelenti azt, hogy az internetes áruház raktáraiban gürcölő munkásoknak olyan eszményi körülmények között kellene dolgozniuk. Egyikük hiába járt tucatszor a munkahelyi orvosnál a munka közbe szerzett ideggyulladásával, az mindannyiszor visszaküldte dolgozni, míg végül már műteni kellett - és még ezt sem akarták kifizetni neki.

A 27 éves Michelle Quinones az Amazon egyik texasi raktárközpontjában kezdett dolgozni 2017 nyarán. Az volt a feladata, hogy a megrendelt árukat összeszedje a polcokról. Hosszú éjjeli túlórákra kényszerült, csak így tudta tartani az előírt normát. Alig dolgozott ott néhány hónapja, amikor először érzékelte az alagútszindróma tüneteit. Ez csuklófájdalmakkal, zsibbadással jár, és az okozza, hogy a túlerőltetett, sérült ízületek és ínszalagok nyomást fejtenek ki az ugyanott futó idegekre.

Legalább tízszer járt a problémával a munkahelyi orvosnál, aki különösebb ellátás nélkül visszaküldte a polcsorok közé. Ez így ment hónapokig, mígnem az alagútszindrómája olyan súlyossá vált, hogy műteni kellett a csuklóját a folytonos fájdalom csillapítása érdekében. De az Amazon egészségbiztosítója

csak hosszas pereskedés után hagyta jóvá és fizette ki a műtét elvégzését.

Ez az eset azonban csak a jéghegy csúcsa. A Guardian oknyomozása számos hasonló esetet tárt fel az Amazonnál. Sokszor előfordult, hogy a cég inkább hagyta az alkalmazottait hosszasan szenvedni a rossz munkakörülményekből fakadó munkahelyi sérülések miatt, minek következtében rendszeresen elvesztették munkaképességüket, ezzel fizetésüket is, és csak vontatott bírósági eljárás után kaptak kártérítést ezért.

Nem volt egyszerű az elmúlt 17 hónap. Végül mindenemet elveszítettem. Elvesztettem a lakásom, vissza kellett költöznöm New Jersey-be

- nyilatkozta Quinones a Guardiannek. A nő szerint az Amazon személyzetisei arra akarták kötelezni, hogy az orvosai tanácsa ellenére azonnal menjen vissza dolgozni, méghozzá ugyanabba a fizikai munkával járó munkakörbe. Végül csak akkor ajánlottak fel neki másik munkakört, amikor tavaly decemberben már a nyakukon volt a nő által kezdeményezett munkaügyi per tárgyalása.

Az Amazon egészségbiztosítója korábban még magánnyomozót is felfogadott, aki megfigyelte Quinonest, hogy terhelő bizonyítékokat szerezzenek arra, hogy csak szimulálja a sérülést.

Az Amazont az amerikai Országos Foglalkozás-egészségügyi Tanács a “piszkos tizenkettő” elnevezésű listáján szerepeltette még tavaly is, ahol azokat a cégeket sorolják fel, amelyek nagyon veszélyesek a dolgozók egészségére nézvést. Egy másik esetben egy teherautósofőr csúszott el a jégen kiszállítás közben. Egy hónapig volt otthon, de amikor visszatért dolgozni, megtagadták tőle a lábadozása idejére járó fizetést, illetve a könnyített munkát. Majd amikor ezért kifogást merészelt emelni, szerinte ürügyekre hivatkozva kirúgták.

Ő is beperelte az Amazont, és ő is megnyerte a pert. Még szerencsétlenebbül járt Ronald Ashley, aki a család álláspontja szerint az Amazon eljárása miatt vesztette életét 53 évesen szívrohamban. Ashley HR-menedzser volt, aki egy üzleti úton esett el úgy, hogy eltört a gerince. Az állapotát tovább súlyosbította, hogy

HIV fertőzött volt, az Amazon mégis megtagadta tőle a kompenzációt és az otthonról dolgozás lehetőségét.

Később, amikor egészségi és pénzügyi állapota összedőlni látszott, személyesen Bezosnak írt levelet. A tulaj személyesen felhívta őt, és megígért, hogy elrendezi az ügyeket. Ashley azonban egy hónappal később szívrohamot kapott és elhunyt.

Az Amazon érdemben nem reagált a konkrét vádakra, mindössze ezt a sablonszöveget küldték a Guardiannek:

Az alkalmazottak tevékenységünk szíve és lelke, és keményen dolgozunk, hogy biztonságos, kényelmes és modern munkakörnyezetet, illetve a feljebb jutás lehetőségét biztosítsunk számukra.

Rovatok