Index Vakbarát Hírportál

Ashton Kutcher magyar startupba fektetett

2019. április 4., csütörtök 12:43

Az amerikai színész a magyar Bitrise startup cégbe fektetett be, tudósít a Forbes magyar kiadása. A Bitrise nemrégiben vásárolta fel a hasonló profilú brit Outlyert, ami azért figyelemreméltó, mert inkább a magyar cégeket szokás felvásárolni, sokkal ritkább ennek fordítottja.

A Bitrise-ról néhány hete írtuk, hogy bár unalmas cégnek tűnhet, hiszen programozóknak gyártanak speciális segédeszközt, vagyis a termékükkel az átlag internetező sohasem fog direktben találkozni. Mégis egy szuperizgalmas dologban vannak benne, mert a mobilappok fejlesztését egyszerűbbé és hatékonyabbá tevő platformjukat Japántól a Szilícium-völgyig használják.

Noha Kutcher befektetése most vált nyilvánossá, valójában már két éve eldöntött tény. Akkor kötöttek megállapodást a színész-befektetővel, amikor ő Budapesten járt feleségével, Mila Kunissal, aki éppen itt forgatott egy filmet.

A befektetett összegről a felek nem árultak el semmit. Kutcher manapság már inkább IT-befektetői tevékenységére koncentrál, és nem a színészetre (talán mert ebben sikeresebb). Üzlettársával a múltban többször is jó időben szálltak be olyan cégekbe, amelyek csillaga hamarosan meredeken emelkedni kezdett. Csak néhány azok közül, amelyekben Kutchernek pénze van:

Airbnb, Skype, Spotify, Shazam, Uber.

Utóbbiba félmillió dollárt invesztáltak, ez a tulajdoni hányad ma már több mit százszorosát éri az eredeti befektetésnek. Kutcher alapjának nyolcszoros a hozamrátája, ami rendkívül erősnek számít, így a nagypályás tech befektetők között tartják számon.

Rovatok