Index Vakbarát Hírportál

Parádésan ment a Falcon Heavy második startja

2019. április 12., péntek 01:26

Napra pontosan 49 évvel ezelőtt startolt el a NASA holdprogramjának legrizikósabb küldetése, a három űrhajós elvesztésével fenyegető Apollo-13. A kissé baljóslatú évforduló azonban nem tette babonássá a SpaceX illetékeseit, és pénteken, magyar idő szerint 0 óra 35 perckor zöld utat adtak a Falcon Heavy rakéta második repüléséhez. A héten a kedvezőtlen időjárás miatt már többször is halasztást szenvedett az Arabsat-6A küldetés, ezúttal azonban felhőtlen kék ég, szélcsendes idő fogadta a rakétát a Kennedy Űrközpont 39A startállásán.

A start kitűzött időpontja előtt szűk egy órával rendben megkezdődött a rakéta üzemanyaggal való föltöltése, 43 perc alatt csurig is lett a Falcon Heavy folyékony oxigénnel (LOX) és kerozinnal (RP-1), az élő közvetítésben ekkor már jól láthatóan távozott a szellőztető szelepeken a hideg oxigénpára. Start előtt hét perccel, a megadott menetrendnek megfelelően megkezdődött a 27 Merlin hajtómű hűtése, amit pár perc múlva a végső startengedély megadása követett.

A startszekvenciát semmiféle műszaki vagy azon kívül álló rendkívüli esemény nem szakítottta meg, így aztán magyar idő szerint 0 óra 35 perckor feldübörögtek a hatalmas rakéta hajtóművei, és a Falcon Heavy elemelkedett a startállásról. Egy perc múlva már a rakétatestre nehezedő legnagyobb aerodinamikai terhelés mellett száguldott, átlépve a hangsebességet. Két és fél perc múlva a két oldalsó gyorsítóraéta rendben levált a középső magról, és megkezdték a visszatérést a légierő Cape Canaveral-i bázisára. Három és fél perccel a start után megtörtént a középső mag első és második fokozatának szétválása, és a harmadik Falcon-9 rakétatest is megkezdte a landolási manővert, amit nem sokkal később követtt az orrkúp borításának leválása.

A start utan nyolc perccel megismétlődött az első Falcon Heavy küldetés egyik legünnepeltebb pillanata, a két gyorsítórakéta szinkronban landolt a Cape Canaveral-i bázis egymás melletti landolózónáiban. A két rakéta a tervezett pontossággal, gond nélkül tért vissza, amit a SpaceX irányítóközpontjában összegyűltek hatalmas üdvrivalgással fogadtak.

Szűk tíz perccel a start után következett a legizgalmasab rész, a harmadik Falcon-9 landolása. Ez a mozzanat volt egyedül sikertelen az első FH küldetés során, ezúttal azonban ez is makulátlanul sikerült: noha az egy évvel ezelőttihez képest nagyobb magasságból kellett visszatérnie, a rakéta központi magja sikeresen landolt az Atlanti-óceánon várakozó Of Course I Still Love You drónhajón.

29 percel a start utan a második fokozat hajtóműve a tervezettek szerint leállt, a telemetriai adatok szerint a Arabsat-6A műholdat hordozó fokozat a megfelelő Föld körüli pályán haladt ekkor. A műhold leválása 34 perccel a start után rendben meg is történt, ezzel föltéve a pontot az i-re. Falcon Heavy Flight 2 küldetés minden tekintetben hibátlanul lezajlott.

Kezdődik a Falcon Heavy-korszak

A Falcon Heavy rakétának bő egy évvel ezelőtt volt az első startja, akkor Elon Musk meggypiros Tesla Roadstere volt a tesztrakomány, amit sikerrel állított a rakéta Nap körüli pályára (az autó most valahol a Nap túloldalán jár, kicsivel a Mars pályáján belül). A mostani startot azért előzte meg nagy várakozás, mert a SpaceX ezúttal már fizetős ügyfélnek dolgozott, és a továbbfejlesztett Falcon Heavy sikeres második startjával az űripari magáncég belépett a nehéz rakétákat gyártók szűk klubjába.

Az első és második Falcon Heavy rakéta közti fő eltérés, hogy ezúttal már a továbbfejlesztett (Block 5) Falcon-9 rakéták alkották a rakéta három részből álló testét. A Block 5 fejlesztésnek köszönhetően az adatokban is jelentős különbség mutatkozik a rakéta két változata közt:

Rovatok