Index Vakbarát Hírportál

PewDiePie blokkláncos platformért dobta a YouTube-ot és a Twitchet

2019. április 15., hétfő 11:27 | aznap frissítve

Vasárnap streamelt először a DLive-on Felix Kjellberg, vagyis PewDiePie, aki múlt kedden jelentette be, hogy exkluzív megállapodást kötött a decentralizált, blokkláncon alapuló platformmal. Az egyezséggel az extrém népszerű svéd videós is jól járt, de hosszú távon a blokklánc alapú technológiák profitálhatnak a legtöbbet a YouTube királyának döntéséből – írja a Medium.

Úgy gondolom, elég király dolog, hogy van egy tartalomgyártókra építkező platform, ami tényleg a tartalomgyártókat helyezi előtérbe. Nagyon izgatott vagyok a DLive miatt, és persze amiatt is, hogy végre megint élőben közvetíthetek.

– mondta Kjellberg a megállapodással kapcsolatban, utalva ezzel arra, hogy a YouTube és a Twitch a felhasználóik bevételeinek akár az ötven százalékát is lefölözik.

A svéd youtuber sztár korábban többször kritizálta már a YouTube-ot, amiért folyamatosan szívatják a keményen dolgozó videósokat, de ezzel együtt is meglepő, hogy a bejáratott platformok helyett a viszonylag új, blokklánc-alapú technológiára épülő DLive-ot választotta az élő közvetítései egyedüli helyszíneként.

A magát a világ első és legnagyobb blokklánc alapú streaming szolgáltatásaként definiáló DLive 2017-ben jött létre, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy segítsenek a videósoknak és a streamereknek a bevételeik feltornászásában. A platform

Ez egyértelműen jó a tartalomkészítőknek és a nézőknek is, de ha a platform tényleg beindul, az a blokklánc-technológia és a tartalommarketing összeboronálásának szempontjából is mérföldkő lehet, hiszen a DLive folyamatos interakciót jelentene az influenszerek, a nézők és a blokklánc között.

Az egyértelmű, hogy PewDiePie mindent megtesz a sikerért: az első streamje alatt több tízezer dollárnyi LINO pontot adományozott egy csomó streamernek, a megállapodás értelmében pedig ezentúl hetente fog majd streamelni kizárólag a DLive-on.

A Lino Network társalapítója szintén arról beszélt, hogy a svéd videós hisz a víziójukban. Állítása szerint pedig a platformban megvan a potenciál, hogy örökre megváltoztassa a tartalomkészítők reprezentációját az iparban és örülnek, hogy PewDiePie segít nekik abban, hogy ez valósággá váljon.

A svéd videóssal egyébként nemrég hosszabb cikkben is foglalkoztunk, ezt itt olvashatják el:

Rovatok