Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasat nőtt a Huawei bevétele

2019. április 22., hétfő 09:55

39 százalékkal 179,9 milliárd jüanra (csaknem 27 milliárd dollárra) nőtt az idei első negyedévben a Huawei Technologies árbevétele – írja a Reuters. A sencseni központú cég azt is közölte, hogy a 8 százalék körül alakult a profitrátája az első negyedévben, ami kis emelkedést jelent a tavalyi első negyedévhez képest, bár azt nem közölték, hogy pontosan mekkora volt a cég nyeresége.

A Huawei hálózati berendezéseket gyártó részlege a nyugati országokban kemény kritikákat kap a biztonsági hiányosságok miatt, az USA azzal gyanúsítja a céget, hogy a technológiáját kémkedésre lehet használni, és arra buzdítják a szövetségeseiket, hogy tiltsák ki a céget az 5G-rendszerek kiépítésére vonatkozó pályázatokból. Biztonsági megfontolásból nemrég az Egyesült Államok, majd Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta az 5G hálózatok fejlesztéséből a Huaweit. A cég minden vádat tagad.

A világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója a múlt héten közölte, hogy a vádak ellenére jól szerepelnek az 5G hálózatok kiépítésére vonatkozó pályázatokon: március végéig 40 5G-s szerződést írtak alá, több mint 70 ezer 5G-állomást szállítottak ki, és úgy számolnak, hogy májusig ez a szám 100 ezerre nő.

A Huawei hálózati üzletágának bevétele 2018-ban két év után először csökkent, de a cég vezérigazgatója, Ren Zhengfei nemrég a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a hálózati üzletáguk eladásai 15, az okostelefon üzletáguk eladásai pedig 70 százalékkal nőttek az első negyedévben idén. Guo Ping, a Huawei aktuális elnöke azt mondta, mindhárom üzletágukban kétszámjegyű növekedést várnak év végére.

Rovatok