Index Vakbarát Hírportál

A demencia új típusát azonosították

2019. május 2., csütörtök 15:48

Idős emberek milliót diagnosztizálhatták félre Alzheimer-kórral egy új kutatás szerint, amiben a demencia egy új, az Alzheimerhez nagyon hasonló típusát sikerült azonosítania a kutatóknak – írja az MTI.

Brain című szaklapban publikált tanulmányukban a kutatók bemutatták a magyarra fordítva nagyjából limbikus-predomináns, korhoz köthető TDP-43 enkefalopátiának (LATE) nevezett, újonnan felfedezett kórt. Ez leginkább a 80 év felettieket sújtja, ebben a korcsoportban öt ember közül egy szenved a betegségtől a kutatók szerint, akik több ezer már meghalt beteg mintáit elemezve ismerték fel az új kórt.

A LATE tünetei nagyon hasonlóak az Alzheimeréhez, éppen emiatt eddig vélhetően rengeteg embert diagnosztizáltak félre az utóbbival, miközben az előbbiben szenvedett. A hasonlóságokon túl ugyanakkor vannak különbségek is, a LATE-re a TDP-43 nevű fehérjék agyi felhalmozódása jellemző, az Alzheimer-kórra pedig két másik fehérje, az amiloid és a tau lerakódásai.

Az Alzheimer-kór olyasmi, amiről mindenki tudja, hogy elbutulást okoz, ám más betegségek is állhatnak a tünetek hátterében. Amit mi LATE-nek neveztünk, az egyik leggyakoribb az okok közül. Sok a tennivaló, terápiákat kell kidolgozni rá, a mi munkánk jelentheti a kiindulópontot

– mondta Pete Nelson, a tanulmány vezető szerzője, a Kentucky Egyetem kutatója.

A tudósok régóta nagy erőkkel keresik a gyógymódot a demenciára, azonban a betegség sok oka és típusa miatt eddig eredménytelen volt a munka. Az új kór jobb megismerése ugyanakkor új gyógymódok kifejlesztéséhez vezethet, így nem véletlen, hogy Robert Howard, a University College London tudósa az utóbbi öt év legfontosabb tanulmányának nevezte Nelsonék munkáját a demencia kutatásában.

A gyógymód megtalálása mellett egyébként a minél korábbi diagnózis is fontos, ebben lehet majd hasznos az az enyhe kognitív zavart kiszűrő beszédfelismerő szoftver, amit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói fejlesztenek.

Rovatok