Index Vakbarát Hírportál

A Tesla felvette a harcot a sávelhagyással

2019. május 3., péntek 14:55

Két új funkciót jelentett be a Tesla az autóihoz, amik a sok balesetet okozó szabálytalan sávelhagyást hivatottak megakadályozni, még akkor is, ha a sofőr nem használja a robotpilótát – írja a Verge.

Az egyik funkció akkor lép majd működésbe, ha valaki úgy próbálja meg elhagyni a sávját, hogy nem indexel és a kezei nincsenek a volánon. Ha ez túl gyakran történik meg, amikor az ember használja a rásegítést, akkor a rendszer előbb-utóbb magától bekapcsolja majd a vészvillogót és 24 kilométerrel a sebességhatár vagy a sofőr által beállított sebesség alá lassítja a kocsit.

Ha valakit zavar a dolog, akkor örökre kikapcsolhatja majd ezt a funkciót, a másiknál viszont nem ez lesz a helyzet: az Emergency Lane Departure Avoidance automatikusan visszakormányozza majd az autót a sávjába, ha ütközést, vagy az útról való lesodródást jósol, ezt pedig ugyan átmenetileg ki lehet kapcsolni, minden indításkor vissza fogja kapcsolni magát.

Az ilyen rendszerek egyébként nem számítanak újdonságnak, az eredetileg kamionokhoz kitalált funkció már 2001 óta megjelent személyautókban is. A Tesla egyébként áprilisban azt is bejelentette, hogy a jövőben minden autójuk robotpilótával érkezik majd, részben éppen emiatt lett minden eddiginél aktuálisabb az önvezető autók jogi szabályozásának kérdése.

Rovatok