Index Vakbarát Hírportál

Több mint 100 órán át álltak a brit szénerőművek

2019. május 7., kedd 16:59

1882 óta az előző hétvégén álltak le először több mint 100 órára a brit szénerőművek – írja az Independent. Ez azért fontos eredmény, mert a szén alapú energiatermelés a klímaváltozás egyik fő oka.

Először 2017-ben álltak le 24 órára, de azóta egyre gyakrabban termelnek szén nélkül áramot. Idén már összesen több mint ezer órán át volt szénmentes az Egyesült Királyság energiatermelése.

A brit nemzeti energiahálózat szóvivője úgy nyilatkozott az Independentnek, hogy remélhetőleg a szénmentes hétvégék hamarosan hétköznapivá válnak. Felhívta a figyelmet az alternatív energiahordozók kihasználásának nehézségére, de úgy érezte, hogy a hosszú távú pozitív hatás megéri ezt a kis kényelmetlenséget. Úgy gondolja, hogy 2025-re már teljesen szénmentes lesz a brit energiahálózat.

Fontos kiemelni, hogy a szenet földgázra cserélik a britek, ami ugyan kevésbé káros, de így sem megújuló energiaforrás, így használata nem fenntartható. Ezért ez a megoldás ugyan nem teljesen kielégítő, de a 100 órás eredmény mindenképp jól jött a kormánynak az elmúlt hetekben zajló környezetvédelmi mozgalmak és tüntetések után.

Május 1-jén a brit alsóház klímaváltozási vészhelyzetet hirdetett ki a Munkáspárt vezetője,  Jeremy Corbyn javaslatára. Ezt korábban több város is megtette a szigetországban, de a parlament ígéretei korántsem olyan radikálisak, mint az egyes városokéi. A kormány kevésbé ambiciózus terve szerint 2050-ig az 1990-es szinthez képest 80 százalékkal kívánják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

Rovatok