Index Vakbarát Hírportál

YouTube-os összeesküvés okozta az Internet Explorer vesztét

2019. május 7., kedd 04:59

Réges-régen, az internet vadnyugati korában, amikor a netezők nagy többsége még nem a Google Chrome-ot használta, egy csapat YouTube-alkalmazott ebéd közben magára vette a küldetést, hogy böngészőváltásra kényszerítse az Internet Explorer 6 felhasználóit.

Chris Zacharias, korábbi YouTube-fejlesztő nemrég osztotta meg blogján az internet egyik legcselesebb gerillaakciójának történetét. Tíz évvel ezelőtt kollégaival besokallt, hogy az Internet Exlorer 6 böngésző támogatása mennyi időt és energiát von el a csapattól. Jó munkás módjára eleinte ebéd közben álmodoztak arról, milyen is lenne egy szebb jövő az IE6 nélkül. Tudták, hogy nem hagyhatják egyszerűen magukra a böngésző felhasználóit, akiktől a YouTube forgalmának majdnem 20%-a érkezett. Álmodozás közben viszont eszükbe jutott egy lehetséges megoldás:

Ahelyett, hogy egyszerűen felhagyunk az IE6 támogatásával, mi lenne, ha csak fenyegetőznénk vele?

Így született meg az ötlet, hogy speciális hozzáféréssel rejtsenek el egy kódot a videomegosztó rendszerében. A Google nem sokkal korábban vette meg a YouTube-ot, így még nem teljesen álltak át a gigavállalat működési rendjére. Ennek az egyik megnyilvánulása volt az OldTuber hozzáférés, amit a fejlesztők azért csináltak, hogy a Google szabályzatát megkerülve, közvetlenül a YouTube kódbázisába írhassanak. Zacharias halk szavú horvát munkatársa követelte magának, hogy ő döfhesse le az IE6-szörnyet, és hadd ő töltse fel a kódot, míg a többiek az OldTuber adta hatalmukkal engedélyezik neki a hozzáférést.

Na de mit is csinált ez a kód? Minden IE6-használónak a videó fölött legördült egy figyelmeztetés, hogy

Hamarosan felhagyunk böngészője támogatásával. Kérjük, cserélje le egy modernebb böngészőre.

A szöveget linkek követték a Firefoxhoz, a Chrome-hoz, az IE8-hoz és később az Operához is. Mivel tudták, hogy már senki nem használ a YouTube-nál IE6-ot, kicsi az esélye, hogy bárki észrevegye a turpisságot.

2009. júliusában került ki a figyelmeztető szöveg, és a média ujjongott. Zacharias azt írta, hogy az első reagáló ember az asztaluknál a PR-részleg vezetője volt, aki aznap reggel még mit sem sejtve ült le az asztalához, hogy hideg zuhanyként a nyakába boruljanak az emailek az összes újságtól. Mivel a média úgy állt a dologhoz, hogy végre egy nagyvállalat a gyorsabb és biztosabb netezés felé lép, a fejlesztők nem kaptak komolyabb letolást.

Nem sokkal később két ügyvéd ment fel hozzájuk a jogi osztályról, felháborodva, hogy mégis miért kellett a Chrome-ot előre rakni. Attól tartottak, hogy az EU-ban büntetést fog kapni a Google, mert befolyásolni próbálj a szabad versenyt. A fejlesztők elmondták nekik, hogy véletlenszerűen jelennek meg az ajánlott böngészők, így ők is megnyugodhattak. Ezek után már csak néhány másik fejlesztő gratulált, hogy megindították a harcot a nagyszabású blöffel.

Amikor napokkal később még mindenkinek megvolt a munkája, Zacharias elkezdett feljebb puhatolózni, hogy vajon mit gondol a vezetés a húzásukról. Megkérdezett egy menedzsert, hogy mit szól a figyelmeztető szöveghez, aki csak annyit mondott, hogy

Ó, én azt hittem, hogy simán csak lemásoltátok a Google Docs figyelmeztetőjét.

Ezen a YouTube-os fejlesztők eléggé meglepődtek, hiszen mekkora az esélye, hogy pont kicsivel előttük gondolt ugyanarra egy másik Google-ös csapat is? Zacharias megkérdezte egy ottani ismerősét, aki elmesélte, hogy valójában a Docs fejlesztőcsapata másolta őket. Amikor meglátták véletlenül egy teszt során egy videó fölött a figyelmeztetést, azonnal lobogtatni kezdték a főnökük előtt, hogy hadd csinálhassák meg ők is, hisz a youtube-osok nyilván megkaptak erre minden engedélyt, és lefuttattak előre kutatásokat arról, mi lesz a közönség reakciója.

A vakmerő mutatvánnyal tulajdonképpen elérték a céljukat, és megadták a kegyelemdöfést a problémás Internet Explorer 6-nak. A felhasználók száma azonnal elkezdett zuhanni, az újabb böngészőké pedig arányosan gyarapodott, így minden résztvevő megtarthatta a munkáját. 

De mi a baj azzal, ha öreg a böngésző?

A blogbejegyzés szerint nagyon komoly gondok voltak már az ősöreg böngésző támogatásával. Apró kompatibilitási hibák esetén legjobb esetben csak a böngésző omlott össze, rosszabb esetben kék halál is előfordult. Egy hibás kódtól az oldal újra és újra be akarta tölteni a főoldalt, és amikor ez előfordult, minden fejlesztő a hibát kereste, "mielőtt a szerverek papírnehezékké nem olvadtak."

A felhasználók számára az elavult böngésző használatának hátrányai talán kevésbé látványosak, pedig akár veszélyesek is lehetnek. Általában lassúak, tele vannak biztonsági résekkel és a kompatibilitási hibák is gyakran előjönnek.

A világ leggyűlöltebb böngészője 13 évet élt, pedig indulása után öt évvel már ki is adták az utódját. 2001-től 2014-ig készültek hozzá biztonsági fejlesztések, aztán de 2014 áprilisában a Microsoft bejelentette, hogy nem jön több. 2015 decemberében már kevesebb, mint az internetezők 1%-a használta.

Zacharias azt írta, hogy megígérték a főnöküknek, hogy több ilyen csínyt nem követnek el, de egy link a blogbejegyzés végén arra utal, hogy ezt nem sikerült maradéktalanul betartaniuk.

Rovatok