Index Vakbarát Hírportál

12 milliárd forintnyi bitcoint loptak el egy virtuális tőzsdéről

2019. május 8., szerda 15:37

A Binance tőzsde az áldozat, amely a bitcoin mellett más kriptovalutákkal is kereskedik. A tőzse illetékeseinek bejelentése szerint a tolvajok 7000 bitcoint (12 milliárd forintot) lovasítottak meg, méghozzá egyszerre. A betörés miatt ideiglenesen felfüggesztették a kereskedést a tőzsdén.

Könyörgünk a megértésükért ebben a nehéz helyzetben

– áll a Binance meglehetősen kétségbeesett hangvételű közleményében. Ugyanakkor fogadkoznak, hogy megtérítik az ellopott összeget, miután felszabadítják az ilyen esetekre tartogatott biztosításukat.

A támadók többféle technikát használtak a betöréshez, különböző vírusokkal fertőzték a tőzsde rendszereit, illetve adathalász támadást is indítottak a belépéshez szükséges információk megszerzése érdekében. Így végül

hozzáférhettek a tőzsde úgynevezettforró pénztárcájához, vagyis ahhoz az online bitcoinkészlethez, amiből az ügyfelek tranzakcióit fizetik.

A forró pénztárca a Binance által kezelt teljes vagyon nagyjából két százalékát tartalmazta (már nem). A tőzsde azt állítja, hogy a tőke egyéb részei érintetlenek és biztonságban vannak. A hekkerek, bár egy lépésben lopták el az összes bitcoint, nem voltak türelmetlenek. Valószínűleg sokáig kellett várniuk, míg az egymással párhuzamosan indított műveleteik eredményre vezettek, és összegyűjtötték mindazt az információt, ami a behatoláshoz kellett.

Sajnálatos módon nem tudtuk megakadályozni ezt a pénzkivonást, mielőtt végrehajtották volna. Amint azonban megvalósult az utalás, ez számos riasztási mechanizmust beindított rendszereinkben. Ekkor minden tranzakciót azonnal leállítottunk.

– írta a cég, amely a jövő hétre ígéri az utalások újraindítását.

A tőzsde igazgatója egy élőben közvetített videóinterjúban bevallotta, hogy azóta nem aludt egy szemhunyásnyit se és meglehetősen kutyául érzi magát. Ugyanakkor azt ígérte, hogy megoldják, hogy ilyesmi ne történhessen meg a jövőben (amit – ugye tudjuk – elméletben sem lehet valójában garantálni).

Nem ez volt az eddigi legnagyobb bitcoinlopás. 2014-ben a japán Mt. Gox tőzsdétől összesen 470 millió dollár (mai árfolyamon 136 milliárd forint) értékben loptak el kriptovalutát, amely a tőzsde csődjéhez vezetett. A közelmúltban is történt hasonló eset: néhány hete 15 milliárd forintnyi ethert lopott el egy hekker.

Forrás: BBC

Rovatok