Index Vakbarát Hírportál

A Youtube félmillió tonnával csökkenthetné szén-dioxid-kibocsátását, ha akarná

2019. május 8., szerda 10:38

A Youtube-on napi egymilliárd órányi videót néznek az emberek világszerte. A videók streamelését lehetővé tévő szerverek működtetése áttételesen nagyjából 10 millió tonna szén-dioxid felszabadulásával jár – számolták ki a Bristoli Egyetem kutatói, akik egy holnapi, az informatika és az emberi tényező kapcsolatával foglalkozó glasgow-i konferencián fogják bemutatni eredményeiket.

A videómegosztót egyre inkább mobileszközökön nézik a felhasználók. Így a működtetéséhez szükséges energia termelésének szén-dioxid-lábnyomában is egyre nagyobb súllyal esnek latba a mobiltelefonok és tabletek. Ezek energiafogyasztása főként a képernyő világítására megy el, márpedig

sokan csak zenehallgatásra használják a Youtube-ot.

Csakhogy az ingyenes Youtube-alkalmazásban csak úgy lehet videókat nézni (illetve hallgatni), ha az app aktív a többi alkalmazás felett, és a képernyő be van kapcsolva. A fizetős Youtube Premiumban benne van a háttérben, sőt lezárt képernyő melletti futás lehetősége, tehát

e funkció kizárólag a Google döntésén múlik.

Chris Priest és munkatársai úgy kalkuláltak, hogy pusztán a Youtube-rádiózás közbeni, teljesen szükségtelen képernyő-világítás 100-500 ezer tonna szén-dioxid emisszióját teszi szükségessé évente. Ez megfelel nagyjából 30 ezer egyesült királyságbéli háztartás éves fogyasztásának.

A kutatók szerint számos olyan apróságnak tűnő fejlesztést lehet említeni, amelyek nem rontják egyáltalán a felhasználói élményt, mégis döbbenetesen nagy környezetkímélő hatásuk lenne. Ilyen a videó befejeződése utáni újabb videó automatikus elindulásának kikapcsolása, vagy az, hogy a podcast-epizódok mindaddig ne töltődhessenek le, míg van még meg nem hallgatott, már letöltött adás az eszköz tárjában.

Forrás: New Scientist

Rovatok