Index Vakbarát Hírportál

Denver megszavazta a varázsgombát

2019. május 9., csütörtök 05:30

50,6 százalékkal, de épp megszavazták Colorado fővárosában, Denverben a „varázsgomba”  szabadabb felhasználását. Ezen túl nem lesz büntetendő a fogyasztása és birtoklása a pszilocibint  tartalmazó gombának – írta a BBC a keddi helyi népszavazásról.

Eszerint jogi értelemben nem lesz ugyan legális a szer birtoklása és fogyasztása, de nem lesz büntetőjogi következménye.

A pszichedelikus szereket már az ötvenes években használták a gyógyászatban, és ígéretes kutatásokat folytattak velük, míg 1970-ben Richard Nixon alá nem írta a Controlled Substances Act törvényt, amivel gyakorlatilag betiltotta a pszichedelikus szerek fogyasztását. A pszichiátriai és orvosi kutatások abbamaradtak, és évtizedeken át senki nem beszélt róluk.

A XXI. századi kutatások 2006 elején kezdődtek, amikor Ross, Bossis és egy kollégájuk, Jeffrey Guss péntek délutánonként összeültek, hogy tanulmányozzák a pszichedelikus szerek használatát a gyógyászatban. Először csak kedvtelésből csinálták, de ez hamar tudományos érdeklődésbe csapott át. Ekkor döntötték el, hogy kísérletsorozatot indítanak, amiben a gyógyíthatatlan rákbetegek szorongásait és halálfélelmét enyhítenék a szerrel.

Denver 2005-ben is élen járt, akkor a marihuána fogyasztását legalizálták, ezt követte Colorado állam egésze. 

Rovatok