Index Vakbarát Hírportál

A német szélsőjobb nekiment a környezetvédelmi aktivista Greta Thunbergnek

2019. május 15., szerda 11:23 | aznap frissítve

A megnyerő nevű (valójában egy kicsit neonáci) párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) megtalálta magának a világszerte diákok tízezreit tiltakozásra buzdító svéd tanulót, Greta Thunberget. Ennek oka, hogy európai parlamenti választási kampányuk központi elemévé tették a klímaváltozás tagadását, és az ez elleni küzdelem valamiféle összeesküvésként való láttatását.

A 16 éves, figyelemzavarral és Asperger-szindrómával élő lány nevetségessé tétele érdekében őt „mentálisan kihívásokkal küzdőnek” és csalónak nevezik

- számol be a Guardian. Az AfD újonnan kreált klímaváltozás-tagadó hevületében persze szövetségesekre talált az eddig is hivatásszerűen a globális felmelegedés bizonyítékainak hiteltelenítéséért dolgozó csoportokban, köztük az Egyesült Államok egyes konzervatív köreihez tartozó hangadókban.

Az AfD azután kezdett a klímaváltozás tagadásával foglalkozni, hogy két évvel ezelőtt beválasztották őket a Bundestagba. Azóta egyre hangosabban hangoztatják a szkeptikusnak nevezett álláspontjukat a legkülönfélébb környezetvédelmi kérdésekben, például a dízel autók károsanyag-kibocsátását érintő csalások botrányaiban.

A környezetért (pontosabban annak védelme ellen) való érdeklődés az AfD 2013-as alapítása után jó pár évig gyakorlatilag nem jelent meg a párt kommunikációjában. Ehhez képest tavaly-tavalyelőtt már 300-szor említették a közösségimédia-csatornáikon, az utóbbi egy évben pedig már 900-szor. A bejegyzések fő fókusza pedig személyesen Greta Thunberg ellen irányult.

Egy ilyen párttól nem különösen ízléses az a mém, amelyben Gretát a harmincas években működő Német Leányszövetség (a Hitler Jugend lányoknak) egyik plakátjára photoshoppolták.

A bejegyzéseikben a klímaváltozás-ellenes megmozdulásokat rendszeresen szektának titulálják, és agymosással vádolják az aktivistákat.

Az a tény, hogy sok mainstream politikus a politikai spektrum mindkét oldaláról támogatásáról biztosított egy 16 éves női aktivistát, aki néhány hónappal ezelőttig még gyakorlatilag ismeretlen volt, lehetőséget biztosított a párt [az AfD] számára, hogy a klímaváltozás tényként való elfogadását irracionálisnak, hisztériának, pánikkeltésnek, szektának, sőt afféle helyettesítő vallásként állítsa be. Miközben Gretát támadják, időnként egészen gonosz módon, például kifigurázzák autizmusát, egyúttal irracionálisnak láttatják az AfD ellenfeleit

- idézi a Guardian Jakob Guhlt, a szélsőségek ellen küzdő Intézet a Stratégiai Párbeszédért (ISD) nevű szervezet munkatársát.

Az AfD szimpóziumot is rendezett a klímaváltozás tagadása köré a Bundestagban, amelyet a legnagyobb európai és amerikai „éghajlatváltozás-szkeptikus” szervezetek támogattak. Vélhetően nem volt nehéz meghatározni, hogy a konferenciára milyen előadókat hívjanak meg, minthogy alig van pár olyan, diplomával rendelkező személy, akik hajlandó nyíltan hangoztatni efféle gondolatokat.

Talán a legharsányabb meghívott Christopher Monckton volt, Brenchley 3. vikomtja, az AfD elvtársának számító, euroszkeptikus és szélsőjobboldali Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) képviselőjelöltje, Thatcher miniszterelnök egykori tanácsadója.

Ő hobbimatematikus, és tudja, hogy a klímamodellek úgy rosszak, ahogy vannak.

Rovatok