Index Vakbarát Hírportál

68 éve nem volt Magyarországon ilyen súlyos dunai baleset

2019. május 30., csütörtök 16:55

Szerda este szállodahajóval ütközött majd elsüllyedt a Hableány sétahajó a Margit hídnál, a balesetben legalább heten meghaltak, további 21 főt még keresnek, de csodával lenne határos, ha túlélőre bukkannának közülük. Ritka Magyarországon az ilyen súlyos hajóbaleset, de úgy általában a hajóbalesetek se túl gyakoriak itthon. Ebben a cikkben összeszedtük a magyarországi dunai baleseteket az elmúlt bő egy évtizedből, illetve a súlyosabb hajóbaleseteket a Duna más szakaszairól.

Magyar dunai balesetek

A folyó magyarországi szakaszán 2007 óta történt balesetekből az MTI készített gyűjtést:

Máshol is volt magyar áldozat

A Duna más országokra eső szakaszain történt legnagyobb hajóbaleseteket a Folyamhajo.hu szedte össze a nyolcvanas évektől napjainkig. Érdekesség, hogy a legutóbbi nagyobb balesetben ugyanannak a Viking Cruises cég egy hajója (a Freya) volt érintett, amelynek a Sigyn nevű hotelhajója szerdán a Hableánnyal ütközött.

Ha eltávolodunk a Dunától, a Hableány balesete előtti legnagyobb magyarországi hajószerencsétlenség napra pontosan 65 éve történt, amikor a Pajtás nevű gőzhajó 1954. május 30-án felborult Balatonfürednél. A balesetben 22 ember halt meg, de a szocialista államhatalom mindent megtett a tragédia eltussolásáért. És ha időben is jobban eltávolodunk, eljuthatunk a biskói komptragédiáig: 1887. június 18-án egy majdnem négyszáz fővel terhelt komp elsüllyedt, 216-an vízbe fúltak. (Frissítés: egy olvasónk jelezte, hogy a közelebbi múltban, 1951-ben is történt egy nagy dunai baleset: Fajsz községnél víziaknára futott és felrobbant a Mohácsról Budapestre tartó Dömös gőzhajó, a balesetnek 30-40 halálos áldozat lehetett, a pontos szám sosem derült ki.)

A Hableánynak sem a mostani volt az első balesete: a sétahajó még 2017-ben partnak szaladt, de akkor senki nem sérült meg.

(Borítókép: Hadihajó érkezik a Margit hídhoz, hogy pontonhidat építsenek a hajóroncs felderítéséhez 2019. május 30-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok