Index Vakbarát Hírportál

Újraindítanák az InSight fúrás közben megrekedt marsi robotvakondját

2019. június 6., csütörtök 14:25

Új tervet dolgoztak ki az InSight űrszonda fúrás közben megrekedt marsi robotvakondjának, a HP3-nak az újraindítására, ami még február végén kezdett el fúrni a bolygó felszínén, azóta viszont nem tudott tovább jutni – írja az MTI.

Első, négy órán át tartó művelete során a robotvakond 4000 kalapácsütést ejtett és 30 centiméter mélyre jutott a talajban, de hónapok óta ezen a ponton vesztegel, vélhetően azért, mert az alacsonyabb gravitációban nem megfelelő a támasztéka a környező talajban. Korábban az is felmerült, hogy egy kő állította meg, de a kutatók ezt ezen a ponton valószínűtlennek tartják.

A berendezést fejlesztő Német Űrközpont (DLR) a NASA-val együttműködve azt tervezi, hogy az InSight szonda robotkarjával megpróbálják felemelni a robotvakond támasztószerkezetét, amivel

A HP3 az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) InSight-missziójának keretében érkezett a Marsra novemberben, a műszerrel végzett kutatás célja pedig az, hogy mérjék a bolygó belsejéből érkező melegáramlatokat. A DLR fejlesztette berendezés tüskéje kalapácsszerű ütésekkel halad előre a talajban, miközben mérőszenzorokkal ellátott kábelt húz maga után.

Ha minden jól megy, a távirányítású berendezés az űrkutatás történelmében először öt méter mélyre hatol majd a Mars talajában, annak hőmérsékletéből és hővezető képességéből pedig remélhetőleg ki lehet majd következtetni, hogyan fejlődött a bolygó belseje, illetve még mindig rendelkezik-e forró, folyékony belső maggal.

Az Insight november 26-án landolt a Marson, az Elízium-síkságnak egy sekély, porral és homokkal teli kráterében. A 360 kilogrammos robotgeológus nem mozog, leszállási helyén végzi feladatait. A küldetés egyelőre elég sikeresnek mondható, a robotvakond mellett áprilisban az űrszonda szeizmométere először észlelt marsrengést, április végén pedig a marsi napfelkeltéről és a napnyugtáról érkeztek képek a Földre.

Rovatok