Index Vakbarát Hírportál

Rangos emberi jogi díjat kapott a 16 éves svéd környezetvédő lány

2019. június 7., péntek 10:59

Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista és az általa alapított Fridays For Future nevű mozgalom kapta meg idén az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet legrangosabb kitüntetését, a Lelkiismeret Nagykövete-díjat – írja a szervezet bejelentése nyomán az MTI.

Thunberg reakciójában azt írta, hatalmas megtiszteltetés, hogy a mozgalom ilyen elismerésben részesült. Az emberi jogok és az éghajlati válság kéz a kézben járnak. Az egyiket a másik nélkül nem tudjuk megoldani – tette hozzá. Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára közleményében úgy fogalmazott, hogy

inspirálja és alázatra sarkallja őket az az elszántság, ahogyan ezek a fiatal aktivisták világszerte arra késztetnek mindannyiunkat, hogy szembenézzünk a klímakatasztrófa realitásaival.

Az Amnesty International 2002-ben alapította meg a Lelkiismeret Nagykövete-díját, hogy ezzel olyan embereket és csoportokat tüntessen ki, akik lelkiismeretüknek megfelelően cselekedve, előmozdítják az emberi jogok ügyét.

Greta Thunberg nyár óta minden pénteken iskola helyett a stockholmi parlament elé vonul, és így követel határozottabb fellépést a klímaváltozás ellen. Thunberg példája nemzetközi szinten is megmozdulásokat indított el, mostanra pedig már tömegmozgalommá nőtte ki magát. Az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-ére szervezték, akkor 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel. (A legutóbbi magyarországi tüntetésről készült videónkat itt nézhetik meg.) Thunberget egyébként Nobel-békedíjra is jelölték a tevékenységéért.

Rovatok