Index Vakbarát Hírportál

Iparvárosba tévedt egy éhező jegesmedve

2019. június 19., szerda 15:54

Éhező nőstény jegesmedvét láttak több száz kilométerre a természetes élőhelyétől, az autók közt bóklászott az észak-szibériai Norilszk utcáin. Ismerős lehet a város neve, ez a világ egyik legélhetetlenebb települése, ahol az év 270 napján hó borítja mindent, másfél hónapon át sötétség van, és a mínusz 50 fok is gyakori.

A cudar klíma ellenére több mint 40 éve nem láttak jegesmedvét az iparvárosban. A most arra vetődő példány láthatóan beteg és gyenge, órákon át a földön heverészett, és időnként a levegőbe szippantott, valószínűleg élelmet keresve. Legutóbb Oroszországban a Novalja Zemlja szigetcsoporton okoztak felfordulást a jegesmedvék, amelyek lakóépületekbe is behatoltak.

Egy helyi vadállatszakértő, Oleg Krasevszkij videót készített az állatról, és úgy látta, hogy vizenyősek voltak a szemei, valószínűleg rossz a látása, és emiatt tévedt el.

A klímaváltozás miatt a jegesmedvék egyre gyakrabban jutnak el a településekre, tengeri jégtáblák híján ugyanis kénytelenek a szárazföldön élelem után kutatni. Egyes példányok már a folyókban is megtanultak halászni.

Az állami vadszakértők szerdán vonultak ki a helyszínre, hogy felmérjék a medve állapotát, és gondoskodjanak a hazajuttatásáról. Addig is a helyieket a rendőrök tartják távol a medvétől, nehogy túl közel merészkedjenek hozzá.

(The Guardian)

Rovatok