Index Vakbarát Hírportál

Nem eltévedt az orosz iparvárosban bóklászó jegesmedve, hanem eleve fogságban nevelhették fel

2019. június 21., péntek 12:34

Elfogták és kezelésre egy vadasparkba szállítják azt a nőstény jegesmedvét, amelyet több száz kilométerre a természetes élőhelyétől találtak az észak-szibériai Norilszk utcáin – írja a Washington Post.

A beteg és gyenge állatról először azt hitték, a természetből tévedhetett el a városba, de szakértők most azt mondják, valószínűbb, hogy orvvadászok még kölyökkorában fogságba ejtették és a városban nevelték fel, hogy később eladhassák a bundájáért. Most azért engedhették mégis szabadon, hogy elkerüljék az esetleges lebukással járó büntetést. Erre a forgatókönyvre utal, hogy nagyobb távolságot inkább a hím jegesmedvék szoktak megtenni, és ennek a nőstény példánynak egyébként is túl tiszta volta bundája ahhoz, hogy ilyen nagy úton legyen túl.

A medve napokon át bóklászott a város utcáin élelem után kutatva. Miután elkábították, hogy meg tudják vizsgálni, megállapították, hogy nagyon rossz bőrben van, és feltehetően legalább részben attól betegedett meg, hogy a városban a szemétből evett. Az állatnak azonnali orvosi ellátásra volt szüksége.

A jegesmedvék kereskedelmét hatvan éve betiltották Oroszországban (illetve még a Szovjetunióban), ennek ellenére a becslések szerint évi kétszázat ölhetnek meg az ország keleti régiójában. Az orosz állam ugyanakkor tavaly szigorított az ezt szankcionáló büntetésen, ez is hozzájárulhatott a Norilszkban talált példány elengedéséhez.

Rovatok