Index Vakbarát Hírportál

Kedden tüntetés lesz az akadémiáért

2019. június 29., szombat 23:20

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma tüntetést szervez kedd délután négy órára az MTA székházához, a Széchenyi térre. Az időpontot az indokolja, hogy a parlament aznap szavaz az akadémiai törvény módosításáról.

A jogszabállyal, ahogy a szervezők fogalmaznak, a kormány „erővel rabolja el az akadémia kutatóhálózatát, mert az nem volt hajlandó önként lemondani értékeiről, vagyonáról, és az elmúlt egyéves küzdelemben következetesen képviselte a tudományos szabadság és az akadémiai autonómia eszméjét.” A tüntetés Facebook-eseményéhez írt leírás szerint ezzel a törvénnyel „Palkovics miniszter beváltja korábbi zsarolását”.

A szervezők a részletes programot ezután teszik közzé. A tüntetést szerintük az indokolja, hogy „a mögöttünk hagyott hónapokban azonban azt is megtapasztaltuk, hogy mekkora erőt és tartást tud adni a szolidaritás, az egymásért való közös kiállás.” A Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítása szerintük „bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen.”

Palkovics László innovációs miniszter május közepén már nyilvánvalóvá tette: semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a bírálói szerint az akadémia függetlenségét felszámoló átalakítások dolgában. Az ATV-nek azt is elmondta akkor, hogy az általa felügyelt minisztérium május 27-ig be fogja terjeszteni az MTA átalakításához és az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat, így a parlament már a nyári szünet előtt törvényt hozhat a kutatóintézetek kiszervezéséről.

Rovatok