Index Vakbarát Hírportál

700 millió dollárt fizet az Equifax az óriási adatszivárgásért

2019. július 22., hétfő 21:28

Az Egyesült Államokban hitelközvetítéssel foglalkozó Equifax megállapodást kötött a felperesek igen hosszú sorában, hogy a 2017-es adatszivárgást, amikor 147 millió amerikai igen érzékeny személyes és pénzügyi adatai kerültek nyilvánosságra, 525-700 millió dollár körüli kárpótlással rendezi.

Az összegből az áldozatok, az államok és a szabályozó hatóságok kapnak, valamint létrehoznak egy visszafizetési alapot, amelyből tíz éven át biztosítanak hitelfelügyeleti szolgáltatást az érintetteknek. A szivárgás idején kiskorú érintettek 18 éven át kapják meg ugyanezt a szolgáltatást. 

A megállapodásba belefoglalták azt is, hogy az Equifaxnak gondoskodni kell a jövőbeli adatlopási kockázatok csökkentéséről, és fel kell vennie olyan dolgozókat, akik az esetleges áldozatoknak tudnak segítséget nyújtani. 

Mára a vállalat átszervezte a biztonsági csapatát, javította az eljárásait, és felvett egy dedikált adatvédelmi igazgatót, aki garantálja a tárolt személyes adatok titkosítását, a szigorúbb felhasználói hitelesítés bevezetését, és rendszeresen teszteli a rendszerek sérülékenységét.

Bár a kiszabott összeg elsőre nagynak tűnhet, ha leosztjuk a 147 millió károsulttal, akkor csak fejenként átlagosan 4 dollár körüli összeg jön ki, amiből aligha lehet fedezni a károkat, ha valakinek a társadalombiztosítási száma és a hitelkártyaszáma is kikerült. Ez ráadásul csak átlag, sokaknak meg kell elégedniük az ingyenessé vált szolgáltatásokkal. Akik már másik cégnél vettek igénybe hitelfelügyeleti szolgáltatást, azok 125 dollárt igényelhetnek, míg akiknek bizonyíthatóan felhasználták a kiszivárgott adatait, a legsúlyosabb esetben akár 20 ezer dollárhoz juthatnak.

(Engadget, Gizmodo)

Rovatok