Index Vakbarát Hírportál

Megúszta a börtönt a kiberszakértő, aki megállította a WannaCry zsarolóvírust

2019. július 26., péntek 21:21

Hosszas huzavona után végül megúszta a börtönt Marcus Hutchins kiberszakértő, aki két évvel ezelőtt azzal vált ismertté, hogy egy trükkel sikerült megfékeznie a világszerte cégek tucatjait megbénító WannaCry zsarolóvírus terjedését, pár héttel később viszont letartóztatták, mert kiderült, hogy korábban maga is adatlopással foglalkozott – írja a The Verge.

A férfi letartóztatása után ártatlannak vallotta magát, ami nem is volt meglepő, hiszen ha a vádirat minden pontjában bűnösnek találták volna, akkor évtizedes börtönbüntetést is kiszabhattak volna rá. Áprilisban aztán a talán legveszélyesebbnek tekinthető banki trójai vírus, a Kronos fejlesztéséhez kapcsolódó két vádpontban bűnösnek vallotta magát, cserébe pedig az ügyészség dobta a másik nyolc pontot.

Megbántam ezeket a tetteimet, és vállalom a felelősséget a hibáimért. Mióta felnőttem, csak konstruktívan használtam az évekkel ezelőtt rossz célokra használt képességeimet, és a továbbiakban is annak szentelem majd az időmet, hogy biztonságban tartsam az embereket a malware-támadásoktól.

– nyilatkozta akkor Hutchins, ezt pedig láthatóan az ügyében eljáró bíró is értékelte, mert úgy ítélte meg, hogy túl sok a pozitívum az ügyben ahhoz, hogy börtönbüntetést szabjon ki a férfire.

Hutchinsnak így az ítéletet megelőző elzárását leszámítva nem kell többet ülnie, de egy évig felügyelet alatt áll majd. A férfi a döntés után Twitteren köszönte meg a bírónak az enyhe ítéletet, a támogatóinak pedig azt, hogy az elmúlt két évben érzelmileg és pénzügyileg is mellette álltak.

Rovatok