Index Vakbarát Hírportál

50 millió évnyi kárt okozott az ember megjelenése az új-zélandi madárvilágnak

2019. augusztus 6., kedd 20:12 | aznap frissítve

Új-Zélandra érkezése óta az ember olyan mértékben megtizedelte a madárvilágot, hogy annak regenerálódásához mintegy 50 millió évre lenne szükség, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

„Az egykorihoz hasonlóan sokszínű madárvilág újbóli evolúciós regenerálódásához, kifejlődéséhez több idő kellene, mint amennyi ideje létezik az emberiség” – idézi az MTI a Current Biology című szaklapban közzétett eredményt.

Az ember nagyjából 700 évvel ezelőtt jelent meg Új-Zélandon, az első lakók és a magukkal hozott állatok utódai pedig pusztító kihalási hullámot idéztek elő a helyi madárvilágban, több mint 70 madárfaj tűnt el összesen.

Az ember megjelenése előtt Új-Zéland szigetein a növények és állatok a világ többi részétől elzártan, zavartalanul fejlődhettek, így a szigetek különleges madarak otthonaivá váltak. Mivel a szigeteken a denevéreken kívül eredetileg nem éltek emlősök, a madaraknak nem kellett ilyen ellenségekre számítaniuk, a szakértők szerint sokuk éppen ezért röpképtelen és „naiv” viselkedésű, így viszonylag könnyű prédának számítanak.

A kutatók előbb kielemezték az új-zélandi kihalt és még élő madarak genetikai és fosszilis adatait, majd számítógépes szimulációk segítségével meghatározták, milyen sokáig tartana, míg a szigeteken újra létrejönne az elveszett sokszínűség. „Ha azok a fajok, amelyek jelenleg a potenciálisan veszélyeztetett kategóriába tartoznak, szintén kihalnának, további tízmillió évre lenne szükség” – tette hozzá az eredményhez a berlini Természettudományi Múzeum.

A madárvédelmi erőfeszítések ellenére a még meglévő fajok 30 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. A kakapók például néhány éve csaknem kihaltak az őket veszélyeztető patkányok, nyestek, vadászgörények, macskák és egyéb ember által behozott állatok miatt. Ez a faj ugyanis az erdők talajszintjén él, ott rakja le tojásait is, lényegében semmilyen védekezési stratégiával nem rendelkezik.

Rovatok