Index Vakbarát Hírportál

Kína iPhone-hekkeléssel (is) támadja az ujgurokat

2019. szeptember 2., hétfő 14:57

Kína számos kártevőket terjesztő honlapot használt arra a célra, hogy ujgurok iPhone-jait fertőzze meg az elmúlt két évben a TechCrunch információi szerint. A források szerint a támadás egyértelműen állami támogatással folyt, és a Kína Hszincsiang tartományában élő muszlim ujgurok ellen irányult. Tavaly legalább egymillió ujgurt tartóztattak le és zárták jelentős részüket átnevelőtáborokba.

A Google biztonsági szakértői fedezték fel a rosszindulatú honlapokat, de nem volt világos azonnal, hogy a támadás kik ellen irányult. Azon iPhone-tulajdonosok telefonjára, akik egyszerűen felkeresték a fertőzött weboldalakat, azonnal ártó szándékú kód másolódott át. A kód segítségével a támadás mögött rejlők hozzáfértek

a telefon üzeneteihez, a jelszavakhoz, és szinte valós időben tudták követni a felhasználó tartózkodási helyét.

Az Apple napokkal azután, hogy a Google titokban megsúgta nekik a sérülékenység tényét, javította a hibát a 12.1.4-es verziójú iOS-frissítésben. A Google szerint azonban az érintett weboldalaknak hetente több ezer látogatójuk volt, így a fertőzött iPhone-ok száma jelentős lehet.

Később kiderült, hogy a kártevő-terjesztő weboldalak androidos és windowsos telefonokat is fertőztek. A Google nem hajlandó elárulni, hogy pontosan mely weboldalakról van szó. Pedig ezek szerepeltek a keresőmotor által indexelt oldalak között, így vélhetően

több, nem ujgur felhasználó is rájuk tévedt, és így telefonja fertőzötté vált.

Az ujgurok kínai megfigyelése nem először okozott komoly adatvédelmi problémát:  idén februárban derült ki, hogy Kína, illetve az állam által megbízott cég több millió megfigyelt ujgur személyes adatait  felejtette őrizetlenül a neten .

Rovatok