Index Vakbarát Hírportál

A Huawei hekkeléssel vádolja az amerikai kormányt

2019. szeptember 4., szerda 15:17

Hiába tűnhetett úgy az elmúlt hetekben, hogy az amerikai kormányzat és a Huawei kínai telekommunikációs cég között kitört háború helyétbizonytalan tűzszünet veheti át, úgy tűnik, a támadások kiújulnak. A Huawei ugyanis ellentámadásba ment át, és kedden több egyéb törvénytelenség mellett azzal vádolta meg az amerikai kormányzati szerveket, hogy azok megkísérelték feltörni a hálózati rendszereit.

A cég állításai szerint az amerikaiak amellett, hogy “kibertámadásokat indítottak a Huawei belső információs rendszereinek megfertőzésére”, az alkalmazottait is fenyegetik, így próbálják rábírni őket, hogy forduljanak a cég ellen. A Huawei vádjai szerint más cégeket arra próbáltak rábírni, hogy vádolják meg – szerintük alaptalanul – a Huaweit különféle méltánytalanságokkal, hogy ezek alapján tagadhassák meg az amerikai vízumot a Huawei-alkalmazottaktól.

Az állítások alátámasztására semmiféle bizonyítékkal nem szolgáltak.

A Huawei konzekvensen tagadja, hogy segítette volna a kínai kormányt a kémkedésben, illetve hogy amerikai szellemi tulajdont képező információt lopott volna. A viszontvádak azonban azt jelzik, hogy a cég változtat eddigi kommunikációs stratégiáján, ami a konfliktus eszkalálódását teszi valószínűvé.

Minthogy a vádakat nem támasztja alá semmi, jogi konzekvenciájuk gyakorlatilag nincs. Az elemzők szerint ezek csak a kommunikációs háború részét képezik. A Huawei ezzel igyekszik ellensúlyozni az Egyesült Államok azon erőfeszítéseit, hogy lebeszéljen más államokat arról, hogy a Huaweitől vásároljanak 5G hálózati infrastruktúrát.

Megalapozottan vagy sem, az Egyesült államok valóban tesz erőfeszítéseket a Huawei kiszorítására egyéb piacokról is. Mike Pence alelnök a minap írt alá egy egyezményt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel arról, hogy együttesen fogják védelmezni az 5G hálózatokat az olyan fenyegetésekkel szemben, mint amit például a Huawei jelent. Pence kedden az ír kormányfőt is arra intette, hogy ne használják a Huawei technológiáját.

Nem minden állam követi ilyen készségesen az amerikai útmutatást. Az Egyesült Királyság vagy Németország mindeddig nem zárta ki teljesen a Huaweit az 5G-s tenderekből. Japán és Ausztrália viszont az amerikai álláspontot tette magáévá. Magyarországon pedig biztosan marad a kínai cég, a kormány elkötelezett mellettük, és sorban szállnak be a különféle projektekbe.

Donald Trump elnök Twitter-üzenetei sem használtak az amerikaiak érvelési pozíciójának. Amikor, a pillanatnyi tárgyalási előnyszerzés érdekében hirtelen feloldott bizonyos Huawei-ellenes tiltó intézkedéseket, gyakorlatilag beismerte, hogy azok fő motivációja (legalábbis az ő részéről) nem a nemzetbiztonsági kockázat volt, hanem a Kínával folytatott kereskedelmi háború.

Jelen pillanatban nem túlzottan hihető, hogy az Egyesült Államok hatóságai csak a kötelességüket teljesítik, és elfogulatlanul járnak el, köszönhetően az elnök tetteinek

– nyilatkozta a Washington Postnak Graham Webster, a New America agytröszt elemzője.

Trump tweetjei után a Huawei vádjaiban szereplő titkosszolgálati műveletek mindenképpen negatív színben fognak feltűnni, akár igazak, akár nem, akár indokoltak voltak, akár nem. Mert azt senki sem gondolja, hogy az állításokban szereplő tevékenységek (ellenséges cégek és államok hálózataiba való behatolás, a nekik dolgozó embereket célzó beszervezési kísérletek) teljesen idegenek lennének például az amerikai NSA-től. Hiszen ez a dolguk.

A Post megkeresésére sem a Huawei nem állt elő részletekkel és bizonyítékokkal, sem az FBI nem volt hajlandó kommentálni a vádakat. Az amerikai igazságügyi minisztérium ugyanakkor megjegyezte, hogy az általuk kezelt ipari kémkedési ügyek több mint 80 százaléka kínai cégekhez köthető.

Rovatok