Index Vakbarát Hírportál

India lemondott a Hold-misszió leszállóegységéről

2019. szeptember 9., hétfő 08:24

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) vasárnap hajnalban bejelentette, hogy a második indiai űrmisszió, a Csandraján-2 űrszonda leszállóegysége minden valószínűség szerint leszálláskor olyan károkat szenvedett, hogy nem lehet helyreállítani. Sokáig próbálkoztak, hogy felvegyék a kapcsolatot a Vikram nevű modullal, ezidáig sikertelenül. A leszállóegységről készült képek elemzése, valamint a sikertelen kapcsolatfelvételi próbálkozások után gondolják azt a szakemberek, hogy a Vikram olyan sérülésekkel ért a Hold felszínére, hogy nem tud ott kutatási munkálatokat végezni. 

A leszállóegységgel szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mindössze pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. Az ISRO szerint a Vikram már 2,1 kilométerre megközelítette a Holdat, amikor elveszett vele a kapcsolat. Egyelőre nem tudják megmondani, mi okozta a hibát. 

Narendra Modi indiai miniszterelnök a sikertelen landolás után is azt hangoztatta, hogy a kudarc ellenére India továbbra is az űrbe menne

Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

Rovatok