Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok tudják, mi lyukasztotta ki az űrállomást, csak nem mondják meg

2019. szeptember 20., péntek 09:20

Az orosz űrügynökség visszautasította, hogy megmagyarázza, mi okozta azt a lyukat a Nemzetközi Űrállomás borításán, amelyen keresztül tavaly szökött a levegő, és az űrhajósok biztonsága is veszélybe került. Ebből nagyjából egyértelmű, hogy ők okozták valahogy, és ezt el is ismerték a minap.

Nem is finomkodnak túlságosan, Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz igazgatója egyszerűen ezzel utasította vissza a kérdéseket egy szerdai értekezleten:

Pontosan tudjuk, hogy mi történt, de nem fogjuk elmondani önöknek

A lyukat, amelyek keresztül lassan szökött el a levegő az űrállomáshoz kapcsolódó Szojuz űrhajóból, tavaly augusztus 30-án fedezték fel. A legénység gyorson be tudta tömni belülről a nyílást. Ha nem zárták volna le, a nyíláson keresztül

18 nap alatt elszökött volna az űrállomás összes levegője.

A lyuk külső megvizsgálása érdekében az orosz űrhajósok tavaly decemberben emlékezetes, és űrthrillerekbe illő űrsétát hajtottak végre. A művelet részét képezte a Szojuz külső borításának katonai bajonettel történő feltrancsírozása is.

A vizsgálatok eredményeképpen - ha az állításoknak igazat adunk - a Roszkozmosz mérnökei feltárták, hogy mi szakította ki az űrhajó falát. De ezt a titkot megtartják maguknak. mindebből sok elemző arra következtet, hogy az orosz kozmonauták vagy esetleg a földi mérnökök hibájából/hanyagságából fakadt a hiba, és ezt igen kellemetlen lenne bevallani.

Kezdetben űrszeméttel való ütközésről szóltak a hírek, később azonban elterjedt, hogy az egyik orosz szakember (űrhajós vagy földi technikus) véletlenül megfúrta az űrhajó falát.

Az oroszok erre szabotázst kezdtek emlegetni, de ezt kevesen vették komolyan.

A NASA ugyanakkor a saját, föld körüli pályát elérni képes űrhajója beüzemeléséig függ a Roszkozmosztól és a Szojuzoktól, mint a jelenleg egyetlen működőképes űrhajótól, amivel szállítani lehet az űrhajósokat és az ellátmányt a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között. Egy űrhajós fuvarja 82 millió dollárt kóstál a NASA-nak. De nincs más alternatíva, ezért az amerikai űrügynökség sem reagálta túl az orosz hibát és a vádaskodás miatt sem sértődtek meg nyilvánosan.

(Houston Chronicle)

Rovatok