Index Vakbarát Hírportál

Száz év után először láttak Belgiumban farkast, valószínűleg le is lőtték

2019. október 3., csütörtök 13:08

Elég nagy szenzációt keltett Belgiumban, amikor 2018 januárjában, több mint száz év óta először, újra farkast láttak az ország területén. A Naya névre keresztelt nőstény Limbourgban, az ország egyik észak-keleti tartományában tűnt fel, akkor természetvédelmi szakemberek befogták és nyomkövető nyakörvet raktak rá, hogy figyelhessék mozgását. Nayához 2018 augusztusában egy hím is csatlakozott, őt Augustnak keresztelték el a veszélyeztetett fajjal foglalkozó biológusok.

A természetvédelmi szakemberek most attól tartanak, hogy a farkasok már nem élnek. Nayát idén májusban látták utoljára a Németországhoz közeli erdőkben, akkor egy éjjellátó vadkamera videózta le az akkor még vemhes nőstényt:

A farkasnak és mostanra pár hónapos kölykeinek gyakorlatilag nyoma veszett, sajnos a nyomkövető nyakörv sincs a biológusok segítségére, mivel az elemei már rég lemerültek. Mindezek a nem túl biztató körülmények arra utalnak, hogy valakik valószínűleg végeztek Nayával és kölykeivel, közölte az ANB belga környezetvédelmi ügynökség (Agentschap voor Natuur en Bos). Marie-Laure Vanwanseele, az ANB szóvivője szerint orvvadászok ejthették el a farkast és kölykeit.

"A farkas és kölykeinek halála szégyen Belgiumra" – közölte a WWF belga irodája. A helyi madárvédelmi egyesület tízezer eurót ajánlott fel annak, aki segít megtalálni Naya gyilkosait.

August, Naya ideiglenes társa, aki valószínűleg kölykeinek is apja volt, egyelőre még életben van (egy vadkamera rögzítette mozgását szeptember végén), sőt rajta kívül még két farkas is feltűnt rövid időszakokra Belgiumban, át-átlépve a belga-német határt.

Naya esete miatt Hollandiában is aggódni kezdtek az állatvédők, a Belgiummal szomszédos országban ugyanis az elmúlt négy évben látott 16 farkas közül háromnak veszett nyoma. (The Guardian / Nature Today)

(Borítókép: áprilisi felvétel Nayáról. Fotó: ANB)

Rovatok