Index Vakbarát Hírportál

A Google hivatalosan is bejelentette a kvantumfölényt

2019. október 23., szerda 17:29 | aznap frissítve

Ami már egy hónapja kiszivárgott, ma hivatalossá vált. A Google kutatói a Nature-ben publikálták, hogy kvantumszámítógépük elérte a kvantumfölényt, vagyis egy olyan problémát oldottak meg vele elképesztően gyorsan, ami a hagyományos elven működő szuperszámítógépeknek is több tízezer évbe telt volna.

Mint szeptember végén írtuk, a most publikált kézirat egyik korábbi változatának kiszivárgása után, a kvantuminformatika a várakozások szerint olyan lehetőségeket nyit meg, amelyekről a konvencionális számítógépeken nevelkedett emberek eddig nem is álmodhattak. Mindeddig törhetetlennek tűnt titkosítások válhatnak nevetségessé, valós időben modellezhetjük az anyag molekuláinak mozgását, az idegrendszer összes neuronjának aktivitását, és így tovább, egyenesen a sci-fi territóriumáig.

Úgy tűnik, a Google szolgáltatta az első kísérletes bizonyítékát annak, hogy a kvantumgyorsítás valós rendszerekben is elérhet

- értékelte az eredményt a Nature-nek Michelle Simmons, az ausztrál Új-Dél-Walles-i Egyetem kvantumfizikusa. Arra azonban nem kell számítani, hogy a kvantumfölény elérése már holnap át fogja alakítani világunkat. Néhány nappal a kiszivárgás után írott értékelő cikkünk szerint a technológia jelenleg még erősen kísérleti stádiumban van (bár a nagy cégek már elkezdték kvantumszámítási szolgáltatásaikat kereskedelmi jelleggel is kínálni a kutatóknak).

A mostani eredmény eléréséhez nagy gonddal választottak ki egy olyan problémát, amelybe köztudomású, hogy beletörik a konvencionális számítógépek bicskája, viszont az is sejthető volt, hogy ez a probléma az alapvetően más elvek szerint működő kvantumszámítógépet nem nagyon izzaszthatja meg. Az egész kísérlet egyetlen funkciója az volt, hogy ezúton demonstrálják a kvantumszámítógépben rejlő jövőbeli lehetőségeket.

Rovatok