Index Vakbarát Hírportál

Kényszerkaranténra ítéltek egy kanyarógyanús nőt Pennsylvániában

2019. október 24., csütörtök 16:05

Évtizedek óta most először rendelt el karantént bíróság, miután egy pennsylvaniai kanyarógyanús nő nem volt hajlandó önszántából otthon maradni. 

Tamika Brown akkor látogatta meg a Lehigh Valley egészségügyi hálózatot, amikor ott kanyarós megbetegedés üthette fel a fejét. Később értesítették, hogy védőoltást kell kapnia az eset miatt, de a nő nem jelent meg az oltás időpontjában, sőt  közölte, hogy nem hajlandó alávetni magát a karanténnak. 

Végül bíróságra került az ügy, akik elrendelték a kényszer házifogságot november 3-ig, vagy amíg az egészségügyi hatóságok úgy látják, hogy fennáll a veszélye, hogy Brown megfertőzhet másokat kanyaróval. Nem csak őt, de még másik négy embert is megkértek, hogy ne hagyják el az otthonukat, és ne találkozzanak másokkal. A többiek ha az oltást nem is, a karantént önkéntesen vállalták.  Egyelőre egyébként egyikükön sem mutatkoznak a betegség tünetei, és amíg karanténban maradnak, a kormánynak kell gondoskodni arról, hogy mindenhez hozzájussanak, amire szükségük van. 

A pennsylvaniai egészségügyi hivatal szerint az államban az igazolt kanyaróesetek száma 2019-ben rohamosan megnőtt, idén már 16 megbetegedést regisztráltak, míg tavaly összesen kettőt. A hatóságok szerint az, hogy egy olyan betegség mint a kanyaró visszatért és komoly fenyegetést jelent a társadalomra, egyértelműen az oltásellenes propagandának köszönhető. Németország például már bejelentette, hogy komoly pénzbüntetésre számíthat az, aki elmulasztja beoltatni a gyermekét. Év elején Amerikai Egyesült Államok több államában tombolt a kanyaró, a betegek többsége olyan kisgyermek volt, aki nem lett beoltva. A szakemberek azonban arra is figyelmeztetnek, hogy olyan gyerekek is veszélybe kerültek, akik például nem kaphatták még meg az oltást, mert még túl kicsik hozzá, vagy mert az egészségi állapotuk miatt nem lehetett beadni nekik az oltást. 

Rovatok