Index Vakbarát Hírportál

Több helyen mértek a határérték feletti ólomkoncentrációt a kanadai ivóvízben

2019. november 4., hétfő 20:24

A vizsgált minták harmadában a határérték feletti ólomkoncentrációt mértek az ivóvízben, írja a BBC egy tíz kanadai lap és kilenc egyetem részvételével végzett vizsgálatot ismertetve.

Az egy évig tartó vizsgálat alatt 2014-ig visszamenőleg tizenegy városból gyűjtöttek össze összesen 12 ezer mintát. Az esetek egyharmadában a Kanadában hatályos 5 ppb-s határérték feletti ólomkoncentrációt mutattak ki, 18 százalékuk az amerikai 15 ppb-s határértéket is meghaladta.

Önkéntesen beküldött minták segítségével külön vizsgáltak országszerte 260 régebbi építésű házat is. Ezeknél a minták 39 százaléka volt a kanadai határérték felett.

Több városban az ólom nagyobb mértékben volt jelen az ivóvízben, mint a michigani Flint városában, ami 2015-ben került be a hírekbe: ott a megvizsgált gyerekek 5 százalékánál, súlyosabban érintett területeken több mint 10 százalékuknál mértek az átlagosnál sokkal magasabb ólomszintet.

Flintben a rossz minőségű folyóvíz és az ósdi ólomvezetékek találkozásakor oldódott bele a vízbe. A Global News szerint Kanadában is az ólomvezetékek állhatnak a sok helyen mért magas értékek mögött.

Rovatok