Index Vakbarát Hírportál

Így vonult át a Merkúr hétfőn a Nap előtt

2019. november 11., hétfő 17:33

Terv szerint, sikeresen lezajlott hétfőn délután az év talán legérdekesebb csillagászati eseménye, a Merkúr bolygó áthaladása a Nap előtt. Naprendszerünk legbelsőbb bolygója magyar idő szerint 13:35-kor lépett a délnyugati égen haladó Nap elé, és nagyjából a korong középvonalán haladt át.

Hazánkból a nagyjából 6 órán át tartó tranzit első felét lehetett megfigyelni: ahol nem takarták felhők a Napot, napnyugtáig tartott az égi látványosság. Az alábbi képek, köztük az Index Budapestről készített felvételei, megmutatják milyen látványban lehetett része annak, aki megfelelő távcsővel és napszűrővel felszerelkezve kémlelte hétfőn a Napot:

A bolygóátvonulások a legizgalmasabb, legérdekesebb csillagászati események közé tartoznak, így hívják azt, amikor egy kisebb égitest egy nagyobb előtt halad el, kitakarva annak egy részét. A Földről a Merkúr és a Vénusz esetében lehet a legjobban megfigyelni a jelenséget, amikor a Naprendszer legbelsőbb bolygói pályájukon haladva elhaladnak a Föld és a Nap között úgy, hogy eltakarják a Napkorong kis részét.

Ezek a jelenségek nem túl gyakoriak, a Vénusz esetében legutóbb 2012-ben és 2004-ben lehetett látni bolygószomszédunkat a Nap előtt Magyarországról, legközelebb pedig 2125. december 8-án lesz tőlünk megfigyelhető a ritka jelenség.

Valamelyest gyakoribb – egy évszázadban 13-szor történik – a Merkúr-tranzit, legutóbb 2016. május 9-én haladt el Naprendszerünk legbelsőbb bolygója a Nap és a Föld között, és csak bő három évet kellett várni, hogy ez ismét megtörténjen. Aki a mostani megfigyelésről lemaradt, kicsit türelmes kell legyen, mert legközelebb csak 13 év múlva, 2032-ben lesz újra Merkúr-tranzit.

(Borítókép: az SDO napfigyelő műhold felvétele a november 11-i tranzitról. Fotó: NASA/SDO, AIA, EVE, HMI/DLR)

Rovatok