Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai szenátus aggódik, hogy a hadsereg a TikTok-ot használja toborzásra

2019. november 12., kedd 23:41 | aznap frissítve

Chuck Schumer szenátor múlt csütörtökön tett közzé egy levelet, amit a hadsereg titkárának, Ryan McCarthynak írt. A levélben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a hadsereg a kínai tulajdonban lévő TikTok közösségi médiaplatformot használja tinédzserek toborzására – írta a Reuters.

Miközben elismerem, hogy a hadseregnek alkalmaznia kell a rendelkezésre álló technológiákat, hogy fiatalokat toborozzanak, arra kérem önöket, vizsgálják meg a kínai tulajdonú techvállalatok nemzetbiztonsági kockázatát, mielőtt platformot választanak

− írta a levelében.

A TikTok, ami főként a tizenévesek körében népszerű videómegosztó alkalmazás, pont akkor vált népszerűvé az amerikai tinédzserek között, amikor Washington és Peking között növekedni kezdett a feszültség a kereskedelmi és technológiai transzferek ügyében. Bár a TikTok hangsúlyozta függetlenségét Kínától, nem sikerült megnyugtatniuk az amerikai állampolgárok személyes adatainak biztonságáért aggódó kongresszust. 

Az Egyesült Államokban nagyjából 26,5 millió aktív felhasználója van az alkalmazásnak, akiknek a 60 százaléka 16 és 24 év közötti. 

Nemzetbiztonsági szakértők aggódnak amiatt, ahogy a TikTok gyűjti és kezeli a felhasználói tartalmakat, adatokat, IP-címeket, helyadatokat és más érzékeny személyes információkat

– írta Schumer.

Azt mondta, hogy különösen aggasztják azok a kínai törvények, amelyek előírják a hazai vállalatok számára, hogy működjenek együtt a Kínai Kommunista Párt ellenőrzése alatt álló hírszerzési munkával.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának ügynökségek közötti bizottsága (CFIUS) nemzetbiztonsági felülvizsgálatot is indított a TikTok tulajdonosa, a Beijing ByteDance Technologyval szemben, amiatt, hogy 1 milliárd dollár értékben megvásárolták a Musical.ly amerikai közösségi média alkalmazást.

Schumer arra kérte a hadsereget, hogy válaszoljanak minden olyan hírszerzési konzultációra vonatkozó kérdésre december 6-ig, amelyekben a TikTok érintett lehet. 

Rovatok