Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Öt év múlva embert küldünk az űrbe

2019. november 27., szerda 12:38 | aznap frissítve

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Űrügynökség (ESA) konferenciáján bejelentette, hogy Magyarország 2024-ben embert kíván küldeni az űrbe.

Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarországnak ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség – mondta a miniszter. A kitörés keretében kiképzik a harmadik magyar űrhajóst (Farkas Bertalan mellett Magyari Béla is kiképzett űrhajós volt), és felküldik a Nemzetközi Űrállomásra.

Bár Szijjártó az ESA konferenciáján beszélt, a magyar állam a bejelentés szerint az orosz Roszkoszmosszal fog együttműködni ebből a célból.

A leendő magyar űrhajós által teljesítendő küldetés céljairól egyelőre semmit sem tudunk. De nagyon reméljük, hogy feladatai közé fog tartozni különös új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett.

A további célok között szerepel, hogy 2024-ben Magyarország önálló műholdat állítson föld körüli pályára. Emellett Oroszországgal együttműködésben magyar tudományos és mérési eszközöket fog feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra 2024-re. Továbbá előkészítő szakaszban van egy űridőjárási misszió is, amelynek keretében mikroműhold-flottát építünk - tette hozzá Szijjártó Péter.

A kormány űrkutatás iránti elkötelezettségét jelzi, hogy tavaly ősszel egy űrkutatásért felelős miniszteri biztost is kineveztek Ferencz Orsolya személyében, majd idén tavasszal előbb bejelentették, hogy az ország versenybe szállna a Nemzetközi Űrhajós Szövetség jövő évi kongresszusának rendezési jogáért, aztán megduplázták az űrkutatásra szánt költségvetési forrásokat, amivel már évi 4,6 milliárd forintot szánnak erre a területre.

Az akkori döntést a kormány azzal indokolta, hogy

az űrkutatás a magyar gazdasági fejlődés szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró ágazat és ezen terület folyamatos fejlődése a  nemzetközi szervezetek – különösen az  Európai Űrügynökség – munkájában történő részvétellel, valamint a nemzetközi – különösen a V4 országokkal közös – együttműködések, programok költségvetéséhez történő hozzájárulással biztosítható.

Magyarország 2015-ben lett az Európai Űrügynökség teljes jogú tagja.

(MTI)

Rovatok