Index Vakbarát Hírportál

A varázsgomba hatóanyaga áttörést jelenthet a depresszió kezelésében

2019. november 27., szerda 09:51

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) áttörést jelentő terápiának minősítette a varázsgomba fő hallucinogén hatóanyaga, a pszilocibin alkalmazását a súlyos depresszió kezelésében.

Az áttörést jelentő terápia minősítést viszonylag ritkán adja az FDA egy klinikai tesztelés alatt álló készítménynek. A gyártó gyógyszercég igényli, és akkor kaphatják meg, ha a tesztek előzetes eredményei nagyon ígéretesek, és jelentős előrelépést jelentenek az adott kórkép rendelkezésre álló terápiáihoz képest. Az a gyógyszer, amit áttörésnek minősítenek, gyorsabban áteshet az engedélyezéshez szükséges eljáráson.

A pszilocibin alapú készítmények már másodszor kapják meg e minősítést, két különböző cég is hozzájutott a gyorsabb elbírálást biztosító besoroláshoz. Mindkét tesztelt szer a súlyos depresszív zavarban szenvedő betegeket kezeli, mégpedig

olyanoknál is hatásos, akiknél korábban már két, engedélyezett antidepresszáns is hatástalannak bizonyult.

A mostani készítményt hét különböző helyszínen, összesen nyolcvan amerikai depressziós betegen tesztelik. A vizsgálat jelenleg a 2-es fázisban jár, ami azt jelenti, hogy a szer már biztonságosnak bizonyult az egészséges önkénteseknél, és most kisszámú betegen próbálják ki. Eközben figyelik a hatékonyságot, és a biztonságosságot (a leggyakoribb mellékhatásokat). Ez a szakasz a várakozások szerint 2021-ben fog lezárulni, amelyet a fázis 3 követ, és ez után jöhet az engedélyezés.

A varázsgomba pszichedelikus hatóanyagainak gyógyászati alkalmazása korántsem új, de a múlt század második felének meglehetősen szűk látókörű drogszabályozása évtizedekkel visszavetette a kutatásokat. Mint korábban írtuk, a pszichedelikus szereket már az ötvenes években használták a gyógyászatban, és ígéretes kutatásokat folytattak velük, míg 1970-ben Richard Nixon alá nem írta a Controlled Substances Act törvényt, amivel gyakorlatilag betiltotta a pszichedelikus szerek fogyasztását. A pszichiátriai és orvosi kutatások abbamaradtak, és évtizedeken át senki nem beszélt róluk.

(Business Wire)

(Borítókép: Joe Amon/MediaNews Group/The Den / Getty Images Hungary)

Rovatok