Index Vakbarát Hírportál

Bíróságon küzdhet a Digi az 5G-s frekvenciákért

2019. november 28., csütörtök 11:31

Újabb fordulatához ért a nyáron kihirdetett 5G-s frekvencia-árverés azzal, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság helybenhagyta a korábban hozott döntését a negyedik pályázó, a Digi kizárásáról. A Digi a megkeresésünkre közölte, hogy továbbra is elkötelezett ügyfelei minőségi kiszolgálása iránt és folytatja terveinek megvalósítását. A Digi Csoport korábban már világosan megfogalmazta álláspontját a témában és a továbbiakban nem kívánja kommentálni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntését.

A döntés eredményeként a 700 MHz-es, 2100 MHz-es, 2600 MHz-es és 3600 MHz-es frekvenciasávokban meghirdetett blokkokra csak a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország licitálhat. A Digi a döntés után bírósághoz fordulhat jogorvoslatért, ami nem lesz gyors és könnyű menet, ráadásul eközben a riválisai elindulhatnak a maguk 5G szolgáltatásával.

A Diginek van egy szűk 20 MHz-es blokkja, amelyen el tud indítani 5G szolgáltatást, és kísérletezik is vele, ám ez igen sovány ahhoz képest, hogy ugyanebben a sávban három szolgáltató osztozhat majd összesen 310 MHz-nyi frekvencián, és a Vodafone már rendelkezik egy méretesebb, 60 MHz-es blokkal.

Még inkább fájhat a Diginek, hogy elesett a bővítési lehetőségtől az alacsonyabb frekvenciasávokban, így a 700 MHz-en 25 MHz-nyi, 2100 MHz-en 15 MHz, míg a 2600-as sávban 15 MHz-nyi frekvenciához juthat a három, most is óriási tartalékokkal rendelkező mobilcég.

A Diginek a 3400 MHz-es sávban meglévő 20 MHz-es blokk mellett csak az 1800 MHz-es sávban van egy szerény 2×5 MHz-es blokkja. Ezzel a készlettel pedig hosszú időre a fapados szolgáltató szerepébe kényszerülhet, és legfeljebb az áraival tudja majd felvenni a versenyt a három riválisával, nem pedig a szolgáltatás minőségével.

2020 lesz a magyar 5G éve?

Még várjuk az NMHH válaszát azzal kapcsolatban, hogy a kényszerszünet után miként folytatódhat az árverés. A kiírásban az szerepelt, hogy a licitálás folyamata közel három hetet venne igénybe - ezt eredetileg szeptember 23. és október 11. között bonyolították volna le.

Nagyon feszes menetrenddel ez éppen beleférne a karácsony előtti időszakba, de igencsak kérdéses, hogy mennyire örülnének ennek az év végi zárásra készülő távközlési cégek, amelyeknél a nyugodt ünneplés feszített túlórázásba fordulna át.

Azt viszont már most kihirdethetjük, hogy ennek a egésznek a Vodafone a nagy nyertese, és náluk már 2019 az 5G éve. A távközlési cégnél évekkel ezelőtt olyan globális stratégiát hirdettek, hogy minden lehetséges frekvenciára csapjanak le, ami csak megvehető. Ennek eredményeként jutottak hozzá bődületesen korán és olcsón a 3400 MHz-es sávban az azóta 5G-s frekvenciává vált blokkokra, és el is indultak a szolgáltatással.

Megkerestük az NMHH-t, amint kapunk tőlük válaszokat, frissítjük a cikket.

Rovatok