Index Vakbarát Hírportál

10 milliárdot szán a kormány az újabb magyar űrhajósra

2019. november 29., péntek 08:38

Az RTL Hiradó kérdésére válaszolva Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter elmondta: 10 milliárd forintot költ a kormány a következő három évben arra, hogy 2024-ben magyar űrhajós mehessen a világűrbe.

A tervek szerint a magyar űrhajós felküldése a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) csak egyik pillére lesz a magyar űrstratégiának. Emellett lövünk fel (pontosabban vélhetően az oroszoknak fizetünk a fellövésért) magyar műholdat is, illetve mikroműholdak sorozatát gyártjuk le, és juttatjuk fel az űrbe - beszélt a kormány űrstratégiai elképzeléseiről Szijjártó Péter az Európai Űrügynökség sevillai konferenciáján.

A 10 milliárd forint (33 millió dollár) egy űrhajós kiképzéséért és az ISS-re juttatásáért (illetve ottani elhelyezéséért) irreálisan kevésnek tűnik. A NASA már két évvel ezelőtt is 75 millióért vásárolt rakétajegyet űrhajósai számára a Szojuzra. Pedig ők már kiképzett űrhajósokat utaztattak (összesen ötöt, 373,5 millióért), és az űrállomáson is önellátók voltak, nem vették igénybe az orosz félpanziós ellátás.

Természetesen elképzelhető, hogy Oroszország jelentős kedvezménnyel utaztatja a baráti országok kozmonautáit, de azon se lepődjünk meg nagyon, ha a költségek többszörösükre fognak emelkedni (már ha az egész terv megvalósul).

Rovatok