Index Vakbarát Hírportál

A fiatalok negyede pánikba esik, ha elveszik a mobiltelefonját

2019. november 29., péntek 11:04

A King's College London pszichiáterei szerint a fiatalok 23 százaléka annyira függ a mobiltelefonjától, hogy elvonási tüneteket él át, ha megakadályozzák, hogy használhassa az eszközt. Ez a viselkedés a kutatók szerint már addikcióként diagnosztizálható.

A tanulmány 41 korábbi kutatás eredményeit elemezte együttesen. Ezek a vizsgálatok összesen 42 ezer fiatallal foglalkoztak, és az úgynevezett problémás okostelefon-használat elterjedtségét derítették fel.

Az összesített eredmények szerint a fiatalok majdnem negyede produkál az addikcióra jellemző tüneteket az okostelefon-használattal kapcsolatban. Szorongani kezdenek, ha nem használhatják a telefonjukat, nem képesek korlátozni az időt, amit az eszköz nyomkodásával töltenek, illetve ez a szokásuk hátráltatja egyéb mindennapos tevékenységeiket, kötelezettségeiket.

A kutatók megjegyzik, hogy az efféle addiktív viselkedés más mentális zavarokkal, így például a depresszióval, alvászavarral is kapcsolatban állhat, és jelentősen ronthatja például az iskolai teljesítményt. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy az okostelefon-használat pontosan mely eleme addiktív. Maga az eszköz vagy egyes rajta futó appok?

Bárhogy is, érvel Nicola Kalk, a King's College pszichiátriai intézetének kutatója, a szülőknek és maguknak a fiataloknak is a mainál sokkal tudatosabban kell viszonyulniuk az okostelefonok használatához, hiszen azok részei maradnak a mindennapi életnek a belátható jövőben.

Mások ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy korántsem bizonyított az ok-okozati összefüggés a problémás okostelefon-használat és a hangulati zavarok között. Nem biztos ugyanis, hogy a telefon okozza a depressziót, legalább ennyire elképzelhető, hogy a depresszió teszi problémássá az okostelefon-használatot.

(Sky News)

Rovatok