Index Vakbarát Hírportál

Munkaügyi eljárás indult a Google ellen több kirúgott alkalmazott ügyében

2019. december 10., kedd 12:18

Az amerikai munkaügyi bíróság szerepét betöltő Országos Munkaügyi Tanács (NLRB) megerősítette, hogy vizsgálatot indított a Google ellen, amiért a cég ellentmondásos indokkal rúgott ki legalább négy alkalmazottat. A panaszt maguk az elbocsátott dolgozók tették.

A volt dolgozók szerint a Google megtorlásul rúgta ki őket, amiért ők felemelték a szavukat a cég megkérdőjelezhető kormányzati szerződései és a külföldi antidemokratikus kormányokkal való gyümölcsöző együttműködése miatt.

A Google újfent tagadta, hogy a dolgozók véleménynyilvánítása miatt tette volna lapátra őket. Ehelyett - a cég állítása szerint - azért kellett távozniuk, mert sorozatosan megsértették a belső adatbiztonsági irányelveket. Például többször beléptek más alkalmazottak személyes tárhelyeire, és onnan fájlokat osztottak meg.

A panasztevők szerint az volt az utolsó csepp a Google számára, amikor szakszervezetbe akartak tömörülni. Elmondásuk szerint az eljárás kezdeményezésével a jelenlegi alkalmazottak véleménynyilvánítási jogát kívánják védeni. A cég erre válaszul kijelentette, hogy szabályzata tilt bármiféle munkahelyi megtorlást.

A volt alkalmazottak tagadták a Google vádjait, miszerint ők szegték volna meg a szabályokat. Mint írták, rendszeres és aktív résztvevői voltak a cégen belüli tiltakozóakcióknak, például aláírásgyűjtéseknek, amelyekkel a Google szerintük immorális tevékenységeinek beszüntetésére próbálták késztetni a vállalatot. Szerveztek tiltakozó felvonulásokat is, és szakszervezeti mozgalmat indítottak.

A Google-nek azért kellemetlen az eljárás, mert régóta az ideális munkahelyi kultúra prototípusaként tartják a céget számon, ahol az alkalmazottak gyakorlatilag mindent megkapnak, hogy gondatlanul és a legnagyobb kényelemben alkothassanak. Ingyen van az étkezés, munkahelyi óvoda működik, és különös hangsúlyt fektetnek az átláthatóságra. Ennek ellenére az utóbbi években többször kerültek napvilágra alkalmazotti tiltakozóakciók a cég katonai szerződései miatt, sőt egyes vezetők feltételezett szexuális zaklatási ügyeinek eltussolása okán.

(CNN)

Rovatok