Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a következő magyar űrhajós kiválasztása

2019. december 13., péntek 11:46

November végén jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy öt éven belül újra embert küldünk az űrbe. 

Azóta felgyorsultak az események, az MTI mai híre szerint meg is született a megállapodás a magyar-orosz űrkutatási projektek indításáról,

VALAMINT A 2024-2025-BEN A NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁSRA FELKÜLDENDŐ MAGYAR ŰRHAJÓS KIVÁLASZTÁSÁNAK ÉS KIKÉPZÉSÉNEK MEGKEZDÉSÉRŐL. 

A megállapodást pénteken írta alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával. 

Az Oroszországban jelenleg folytatott űrprojektek közül azok, amelyekben eddig is volt magyar hozzáadott technológiai érték, hivatalosan is magyar-orosz űrkutatási projektekként folytatódnak. A magyar-orosz űrkutatási, űrtechnológiai együttműködés egyik legfontosabb céljaként immáron közösen tűztük azt, hogy 2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhessen el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson. Az ehhez szükséges kiválasztási és képzési munkálatokat haladéktalanul megkezdjük 

Szijjártó azt is hangsúlyozta, hogy  a megállapodás egészen új dimenziókat nyit meg az egész magyar gazdaság, valamint a magyar-orosz együttműködés számára.

Rovatok