Index Vakbarát Hírportál

Hűségszerződéssel jön az ajándék? Érdemes odafigyelni a részletekre!

2019. december 15., vasárnap 20:22

A drága mobiltelefonokat, tévéket és laptopokat részletre és hűségszerződéssel tudjuk a legkönnyebben beszerezni, és érdemes jó előre tisztában lenni azzal, hogy mit vállalunk be. Megkérdeztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), hogy melyek a leggyakoribb ügyfélpanaszok, amelyek hozzájuk beérkeznek, és ezek alapján állítottuk össze az útmutatónkat. Az kiderült a válaszokból, hogy sokszor vagy a vevők nem kapnak megfelelő tájékoztatást a szolgáltatótól, vagy ők nem ismerik jól az általuk aláírt szerződés részleteit.

Rossz a szolgáltatás vagy a készülék

Gyenge beszédminőség, lassú adatforgalom: Mobilszolgáltatásnál azonban nincsen olyan törvényi előírás, hogy annak az előfizető által választott földrajzi helyen mindig rendelkezésre kell állnia. A lefedettséget nagy mértékben befolyásolja a domborzat és más külső körülmények, a lakásban és irodában pedig az épület elhelyezkedése, a falak és födémek anyaga és vastagsága. Ezekre a tényezőkre a szolgáltató nincs befolyással, úgyhogy a szerződés megkötése előtt érdemes tájékozódni az elérhető minőségről.

Nem javították a hibát: a bejelentést követően a szolgáltatónak 48 órán belül ki kell vizsgálnia a hibát, és az eredményről értesítenie kell az előfizetőt. Ha javítható a hiba, és nem a felhasználó változtatta meg a készülék beállításait, és nem is egy betonfal blokkolja a térerőt, akkor kötelesek a hibát 72 órán belül javítani. Ellenkező esetben kötbért kötelesek fizetni az ügyfélnek.

Gyakori félreértés, hogy az előfizető a hiba miatt nem fizeti be a számlát, pedig ez hibás szolgáltatás esetén is kötelező.

Vitatott a hó végi számla összege: ha kérdés merül fel, a szolgáltatónak kötelező kivizsgálni és indokolni a számla összegét. Az NMHH szerint többen panaszkodnak arra, hogy a szolgáltatótól csak sablonlevelet kaptak válaszul, és ténylegesen nem vizsgálták ki a számlapanaszt. Ilyenkor a hatóság azt tudja vizsgálni, hogyan kezelte a szolgáltató a reklamációt, a vitatott összeg jóváírásában azonban nem tud eljárni.

Drága volt a külföldi út: az NMHH-hoz több panasz érkezett külföldi utakon generált nagy összegű számlákról. A sima roamingolást, ami az EU-n kívül fájdalmasan drága lehet, el kell különíteni azoktól az esetektől, amikor hajón vagy repülőgépen használjuk a mobilunkat. Ilyenkor gyakori, hogy a jármű műholdas rendszerére csatlakozik a mobil, amelyre speciális díjszabás érvényes. Érdemes erre felkészülni, mert ilyen esetben a szolgáltatóknak nem kell sms-t küldenie a várható költségekről, és a tarifákról általában a hajón vagy repülőn elhelyezett felirat tájékoztatja az előfizetőket.

Az is tévhit, hogy ha a szolgáltató nem küld számlát, akkor nincs is tartozásunk.

A hírközlési követelések elévülési ideje egy év, így ezen az időszakon belül ezek behajthatók.

Erről az adott szolgáltatás ÁSZF-jében lehet információkat találni.

Nincs telefon, nincs szerződés: Gyakran hiszik azt előfizetők, hogy ha a telefonjuk elromlott, a havidíjat sem kell befizetni a szolgáltatás után. Ez tévedés, hiszen a szolgáltatásuk így is él, csak új készüléket kell szerezni vagy a meglévőt kijavíttatni. 

Nem is arra szerződtem

Az elmúlt években elterjedt az a gyakorlat, hogy a boltokban tableten kötik meg a szerződéseket, és az előfizetők nem látják át, hogy mit írnak alá. Az NMHH szerint gyakori panasz, hogy az ügyfél többet fizet havonta, mint amire a szerződés megkötésekor számított.

A szerződés érvényességével, tartalmával, létrejöttével és a fogyasztó esetleges megtévesztésével kapcsolatos vizsgálatok nem az NMHH, hanem a polgári bíróság és a békéltető testületek hatáskörébe tartoznak. Az NMHH legfeljebb azt vizsgálhatja, hogy a szerződés időtartamával és költségeivel kapcsolatban eleget tett-e a szolgáltató a tájékoztatási és nyilatkoztatási előírásoknak.

A hűségidő korai felmondása körül is sok a zavaros pont. A szolgáltató azokat a kedvezményeket követelheti vissza, amiket az ügyfél a felmondás idejéig igénybe vett. Magyarán a hűségidő első hónapjaiban még olcsón megúszható a szerződés felmondása, pár hónappal a lejárat előtt viszont érdemes inkább kivárni a végét.

A szolgáltatónak nem kötelessége szerződést kötni bárkivel.

Ezt nyugodtan megtagadhatja műszaki vagy egyéb okokra hivatkozva. Csak egyetemes szolgáltatást kell biztosítani, ez viszont nagyon minimális vezetékes telefonálási és internetezési lehetőséget takar.

Flottás ügyek

2019 egyik nagy port kavaró esete volt, amikor a 6forint nevű nyilvános flottának több mint ezerötszáz tagját letiltották, egyik pillanatról a másikra megszűnt az mobil-előfizetésük. Az alacsony árakat kínáló, nem munkahelyi flottákban pontosan ez a kockázat, hogy a csatlakozó emberek önként lemondanak az előfizetői jogaikról, és emiatt a szolgáltatóval nem tudják elintézni az ügyeiket, nincsenek közvetlen üzleti kapcsolatban.

Mivel a flotta nem számít elektronikus hírközlési szolgáltatónak, az NMHH nem vizsgálja a működésüket, és számon sem lehet kérni rajtuk az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályok betartását.

Ezekre kell a szerződésnél odafigyelni

  1. Mennyi időre szól?
  2. Milyen kedvezmények kapcsolódnak hozzá, milyen feltételekkel? Ha nem ismerjük jól a telefonálási szokásainkat, segítséget tud nyújtani az NMHH-féle Átlagos Havi Költségmutató (ÁHK), amelyben az átlagos magyar fogyasztó vezetékes és mobil forgalma alapján számíthatjuk ki a várható havi összköltségünket.
  3. Mennyi a fizetendő díj havonta és mennyi összességében?
  4. A szolgáltatónak kötelező megmutatnia a hűségidő nélküli előfizetés árait és annak részletes szabályait, mielőtt hűségidős szerződést ajánlana. Ezt érdemes kérni a szolgáltatótól, ha esetleg nem kapnánk meg, hogy mérlegelni tudjuk, valóban érdemes-e elköteleződni egy fix időtartamra. Rendkívül hasznos megnézni az általános szerződési feltételekben (ÁSZF) az adott szolgáltatás listaárát, és azt összevetni a kedvezményes árral. Alapból csak 12 hónap lehet a hűségidő, és csak akkor lehet két év hosszú, ha kedvezményes áron készüléket is vásárolunk.
  5. Mindig kérjük el a szerződés aláírása előtt a dokumentumokat. A szerződés főbb pontjainak (díjcsomag, egyéb szolgáltatások, fizetendő díjak stb) ismerete nélkül ne írjuk alá a szerződést, mert ezzel megelőzhetjük a későbbi panaszokat.
  6. Tisztázzuk, hogy milyen formában kapjuk meg a szerződés dokumentumait. Ezt kérhetjük emailben és kinyomtatva is.
  7. Legyünk körültekintők a flottaajánlatokkal, mert ebben az esetben csak az adott céggel szerződünk, és minden esetleges panaszunkat csak vele tudjuk rendezni, nem tudunk közvetlenül kapcsolatba lépni a szolgáltatóval.

Rovatok